Bajet Realistik Kerajaan Negeri Sabah Untuk Tahun 2018 – Musa Aman

Bajet Realistik Kerajaan Negeri Sabah Untuk Tahun 2018 – Musa Aman

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Keperluan dan aspirasi rakyat akan menjadi tumpuan utama Bajet 2018 Sabah yang akan saya usulkan semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) pada 17 November. Tanpa mendedahkan terlalu banyak, saya boleh mengatakan belanjawan itu akan realistik dan mengambil kira keinginan serta keperluan bersama untuk memastikan Sabah terus maju dan maju ke hadapan, digerakkan oleh pentadbiran kerajaan yang cekap dan berhemat.

Ia juga akan melengkapkan Bajet 2018 kebangsaan yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak baru-baru ini kerana ia sentiasa menjadi dasar saya sebagai Ketua Menteri untuk memanfaatkan hubungan kuat dengan persekutuan negara yang telah membantu membawa bantuan yang sangat diperlukan kepada Sabah.

Bagi saya, tugas saya sebagai Ketua Menteri dan menteri kewangan tidak berakhir dengan pembentangan dan mendapatkan belanjawan yang diluluskan oleh “August House”.

Saya pernah berkata demikian sebelum ini, dan saya akan mengatakannya sekali lagi: ini semua tentang kerja kaki dalam memastikan dana yang diperuntukkan dibelanjakan dengan baik. Kerjasama daripada pihak Pentadbiran negeri dan juga rakan-rakan pemimpin Barisan Nasional (BN) Sabah tahu saya adalah orang yang lebih suka beritndak daripada berbual kosong kerana kita mempunyai tugas hasil daripada mandat yang rakyat berikan untuk mentadbir.

Setiap kali saya diberi taklimat mengenai rancangan pembangunan, kemaskini projek, laporan tentang beberapa program serta dasar, saya akan menuntut laporan kemajuan atau aduan kekurangan dengan melihat semua butiran secara terperinci. Saya berasa kecewa apabila peruntukan yang diluluskan gagal mencapai sasaran mereka dan saya yakin ia lebih menyakiti hati rakyat.

Kami tidak akan membenarkan situasi di mana dana persekutuan diperuntukkan, tetapi paip tetap kering di kawasan luar bandar dan tiang ditanam di sesetengah tempat tetapi tiada bekalan elektrik yang dibekalkan. SEMUA INI SALAH.

Ini adalah kelemahan yang saya akan tekankan. Inilah sebabnya, antara lain, saya telah membuat satu pernyataan untuk bercakap dengan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob baru-baru ini, selepas bajet negara disampaikan, dan memberitahunya bahawa adalah penting bagi kementeriannya untuk bekerja dengan kerajaan negeri kerana kita tahu apa yang perlu dilakukan di tempat sendiri.

Di pihak saya, saya juga akan memastikan peruntukan persekutuan untuk negeri kerap dipantau, untuk memastikan ketelusan yang lebih besar bagi mengelakkan perkara yang seperti sebelum ini. Belanjawan persekutuan untuk 2018 adalah pelan kewangan yang komprehensif, yang mengambil kira keperluan rakyat kerana ia adalah inklusif dan realistik, yang merangkumi semua peringkat masyarakat, termasuk negara yang dipimpin oleh pembangkang.

Bajet menunjukkan kerajaan tidak berkompromi dalam hal-hal yang berkaitan dengan kesejahteraan rakyat. Saya bersyukur kerana Sabah turut tidak ketinggalan. Peruntukan RM1 bilion untuk sekolah daif di Sabah, bajet untuk pengembangan lapangan terbang di Sandakan, infrastruktur luar bandar, program perumahan rakyat dan RM250 juta untuk Komando Keselamatan Timur Sabah (ESSCOM) sangat membantu untuk memastikan negara terus maju dan mengekalkan keselamatan terjamin.

Kajian kemungkinan mengenai pembinaan sebuah jambatan untuk menghubungkan Sabah dan Labuan juga adalah langkah positif yang kuat kerana ia adalah kali pertama pelan itu diumumkan semasa pembentangan bajet. Pembinaan jambatan itu kelak pasti akan merangsang ekonomi di kedua-dua tempat tersebut.

Sejak saya mengambil jawatan pada tahun 2003, saya membuat satu titik untuk melawat daerah-daerah dengan kerap dan membawa para menteri serta pegawai tertinggi kerajaan, juga dari agensi-agensi negeri dan persekutuan, supaya kita dapat melihat dan memahami masalah untuk diri kita sendiri dan mengambil tindakan segera apabila perlu.

Tahun ini, saya telah melawat banyak daerah, bertemu dengan pegawai daerah, pemimpin masyarakat dan penduduk di kampung untuk mendengar keperluan, masalah, keinginan dan harapan mereka. Semua ini akan berubah menjadi keutamaan bagi rancangan dalam bajet negeri, yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Pada tahun ini juga, anggaran sebanyak RM3.78 bilion diluluskan dengan lebihan sebanyak RM32.83 juta. Ia adalah bajet lebihan ketiga berturut-turut, dan pada tahun ini, diunjurkan kutipan hasil ialah RM3.817 bilion. Setelah ini diluluskan, tugas itu akan dibentangkan untuk pentadbiran kerajaan, wakil dan pemimpin terpilih di semua peringkat untuk menterjemahkan belanjawan ke dalam pelan kerja.

Saya mempunyai beberapa minggu untuk menyesuaikan anggaran belanjawan dan dengan rahmat Allah, berkongsi dengan orang-orang mengenai rancangan ini yang merupakan hasil dari keperluan dan aspirasi mereka.

Tan Sri Musa Aman adalah Ketua Menteri Sabah.