Imej Satelit Maxar Menunjukkan Kemusnahan Di Gaza, Lebih 7000 Rakyat Palestin Menjadi...

Imej Satelit Maxar Menunjukkan Kemusnahan Di Gaza, Lebih 7000 Rakyat Palestin Menjadi Korban

0
SHARE
Gaza
Keadaan selepas serangan di Izbat Beit Hanoun, Gaza

GAZA, PALESTIN – Israel telah berperang dengan Hamas sejak 7 Oktober. Imej satelit baharu yang dikeluarkan oleh Maxar menunjukkan kerosakan yang ketara pada tapak-tapak di seluruh Gaza.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza yang dikuasai Hamas baru-baru ini telah menerbitkan laporan yang menyenaraikan nama lebih 6,000 kematian selepas Presiden AS Joe Biden mempersoalkan keboleh percayaan angka korban Palestin.

Laporan itu menyatakan bahawa antara 7 dan 26 Oktober, 7,028 rakyat Palestin terbunuh, termasuk 2,913 kanak-kanak, dan menyalahkan kematian itu atas pencerobohan tentera Israel. Ia berkata 281 lagi mayat masih belum dikenal pasti.

Kementerian itu berkata jumlah sebenar kematian mungkin jauh lebih tinggi daripada yang dinyatakan dalam laporan itu.

Senarai 6,747 nama itu memberikan jantina, umur dan nombor kad pengenalan setiap mangsa – satu usaha nyata untuk meningkatkan kredibiliti datanya dalam menghadapi cabaran dari AS dan Israel.

Agensi antarabangsa, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mengikut laporan angka yang disediakan oleh kementerian Gaza.

Angka-angka itu dikumpulkan daripada data yang diberikan kepadanya oleh hospital dan perkhidmatan kecemasan.

Perdana Menteri Pihak Berkuasa Palestin, Mohammad Shtayyeh, mengkritik kenyataan Biden, berkata pihak berkuasa kesihatannya di Tebing Barat percaya nombor Gaza adalah tepat.

“Ada pemimpin tertentu yang tidak mahu melihat realiti. Mereka hanya mahu melihat apa yang berlaku di pihak Israel.

“Mereka tidak mahu melihat apa yang berlaku di pihak Palestin,” katanya dalam wawancara Khamis dengan Al Jazeera.

“Angkanya betul. Jumlah kematian ini disalurkan kepada kami dari hospital Gaza setiap hari yang diterima oleh Kementerian Kesihatan kami,” tambahnya.