Jerman Rampas Tempat Ketiga Ekonomi Terbesar Dunia Dari Jepun

Jerman Rampas Tempat Ketiga Ekonomi Terbesar Dunia Dari Jepun

0
SHARE
Graf
Keluaran Dalam Negara Kasar Jepun berada pada $4.2 trilion berbanding $4.5 trilion untuk Jerman ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

JEPUN – Jepun telah dikalahkan oleh Jerman sebagai ekonomi ketiga terbesar di dunia dan telah tergelincir ke dalam kemelesetan.

Menurut data yang dikeluarkan Khamis, negara itu berdepan dengan yen yang lemah dan populasi yang semakin tua dan berkurangan.

Ekonomi Jepun, kini keempat terbesar di dunia, meningkat 1.9 peratus pada tahun 2023 dari segi nominal – bermakna ia tidak diselaraskan untuk inflasi – tetapi dari segi dolar, keluaran dalam negara kasarnya (KDNK) berada pada $4.2 trilion berbanding $4.5 trilion untuk Jerman.

Peralihan itu, yang berlaku lebih sedekad selepas ia meninggalkan tempat kedua kepada China, telah dikaitkan dengan kejatuhan mendadak yen berbanding dolar sejak dua tahun lalu.

Yen yang lebih lemah memakan keuntungan daripada eksport apabila pendapatan dihantar pulang.

Mata wang Jepun turun hampir satu perlima berbanding dolar AS pada 2022 dan 2023, termasuk kejatuhan 7 peratus tahun lepas.

Seperti Jepun, Jerman miskin sumber, mempunyai populasi yang semakin tua dan sangat bergantung kepada eksport.

Ekonomi terbesar Eropah juga telah digoncang oleh kenaikan harga tenaga yang disebabkan oleh perang Rusia di Ukraine, kenaikan kadar faedah di zon euro dan kekurangan tenaga kerja mahir yang kronik.

Walaupun pembuat kereta Jepun dan pengeksport lain telah mendapat manfaat daripada yen yang lemah – yang menjadikan barangan mereka lebih murah di pasaran antarabangsa – masalah buruh negara lebih teruk daripada Jerman, dan ia sedang bergelut untuk menangani kadar kelahiran yang rendah.

Kegagalan percubaan yang diterajui kerajaan untuk meningkatkan kadar kelahiran bermakna kekurangan buruh kronik dijangka menjadi lebih teruk, walaupun negara mengalu-alukan sejumlah besar pekerja asing.

Menteri Pemulihan Ekonomi, Yoshitaka Shindo, memberitahu pemberita bahawa Jerman “melompat” Jepun menunjukkan pentingnya penggalakkan pembaharuan struktur, termasuk mendapatkan lebih ramai wanita bekerja sepenuh masa dan mengurangkan halangan kepada pelaburan asing.

“Kami akan menggunakan semua langkah dasar untuk menyokong kenaikan gaji untuk menggalakkan pertumbuhan yang didorong oleh permintaan,” kata Shindo, menurut agensi berita Kyodo.