PELUANG PELABURAN, PERNIAGAAN YANG LUAS UNTUK PELABUR CHINA DI SABAH: KM HAJIJI

PELUANG PELABURAN, PERNIAGAAN YANG LUAS UNTUK PELABUR CHINA DI SABAH: KM HAJIJI

0
SHARE
Hajiji
Presiden Shareda dan anggota FIABCI, Datuk Chua Soon Ping ( tiga dari kiri ) menerima World Environmental Social Governance (ESG) Leadership Impact Award dari Ketua Negeri Penang Tun Ahmad Fuzi Abdul Razak ( tiga dari kiri ) yang diiringi Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor ( dua dari kanan ) dan Pengerusi KSI Strategic Institute For Asia Pacific Malaysia, Tan Sri Majid Khan ( dua dari kiri ) - ( Sumber Foto: Ihsan JKM )

SHENZHEN, CHINA – Sabah menawarkan peluang pelaburan dan perniagaan yang luas kepada pelabur dari China untuk maju dan berjaya, kata Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

Mengetuai misi perdagangan sulungnya di luar negara untuk mempromosikan peluang perniagaan dan pelaburan di Sabah, Hajiji berkata Sabah menawarkan persekitaran yang kondusif untuk pelaburan.

“Lokasi strategik Sabah dan komitmen untuk memupuk pertumbuhan ekonomi telah membuka jalan cara untuk prospek pelaburan yang luar biasa, terutamanya melalui taman perindustrian kami yang mantap: Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP), Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP), POIC Lahad Datu dan POIC Sandakan.

“Zon perindustrian ini, ditambah pula dengan kelebihan semula jadi Sabah, mencipta pelbagai peluang pelaburan. Pada 2022 sahaja, kami telah melihat pelaburan sebanyak USD 2.5 bilion merentasi 89 projek, menjanjikan menjana beribu-ribu peluang pekerjaan,” katanya.

Bercakap dalam sesi “Peluang Perniagaan dan Pelaburan di Sabah: Sidang Kemuncak Ekonomi dan Teknologi China Global (GCET) di Futian Shangri-La di sini, semalam, beliau berkata:

“Saya menjemput anda semua untuk melawat Sabah dan meneroka peluang pelaburan dan perniagaan ini untuk diri anda sendiri. Saya tetap yakin bahawa Sabah adalah destinasi pelaburan yang mempunyai potensi besar yang belum diterokai. Sabah terbuka untuk perniagaan.

“China telah menjadi rakan dagangan terbesar Malaysia sejak 2009, dan pada 2022, nilai perdagangan antara Malaysia dan China adalah kira-kira 17.1 peratus daripada jumlah perdagangan global Malaysia bernilai USD584 bilion (RM2.8 trilion), manakala jumlah perdagangan Sabah dengan China dari Januari hingga September 2023 dicatatkan pada USD1.83 bilion (RM8.29 bilion),” katanya.

Beliau berkata kerajaan negeri telah mengambil langkah proaktif untuk memastikan pelaburan di Sabah berjalan lancar dengan membentuk pasukan petugas khusus.

“Pasukan petugas ini dibentuk untuk menyediakan sokongan, bimbingan dan persekitaran yang kondusif untuk pelabur seperti anda untuk berkembang maju dan berjaya,” katanya.

Antara prospek pelaburan menarik yang boleh dilihat oleh pelabur China, katanya, ialah sektor tenaga, industri intensiti tenaga rendah, produk berasaskan teknologi hijau, produk hiliran biojisim, pemprosesan makanan, peranti perubatan, minyak dan gas serta pelancongan.

Hajiji berkata Sabah juga membayangkan untuk memanfaatkan kuasa revolusi digital.

Kami telah sangat diilhamkan oleh kemajuan pesat China dalam teknologi dan
inovasi. Susulan itu, kami telah menubuhkan
Pusat Ekonomi Kreatif dan Inovasi Sabah (SCENIC).

“SCENIC mewakili komitmen kami untuk menyepadukan teknologi, kreativiti dan inovasi untuk memacu pertumbuhan ekonomi.

“Di bawah inisiatif Sabah Maju Jaya, kami telah melancarkan Perkara Internet Digital Perkara (IoT) dilancarkan pada Disember 2022 sebagai sebahagian daripada Rancangan Sabah Maju Jaya.

“Ia hanyalah persekitaran yang selamat untuk usahawan digital dan inovator untuk mencipta produk mereka dan menguji kebolehlaksanaan mereka.

“Kami melihat kuasa transformatif teknologi digital dalam sektor seperti pertanian, perlombongan dan pelancongan dan berusaha untuk mencontohi pencapaian China dalam IoT. Menjelang 2025, inisiatif ini dijangka menyumbang USD 2.1 bilion kepada ekonomi kita dan mewujudkan kira-kira 18,000 pekerjaan.

“Satu tambahan yang patut diberi perhatian kepada inisiatif digital kami ialah BizSabah. Direka untuk meningkatkan ketersambungan dan kemudahan perniagaan, BizSabah merangkumi prinsip kebolehcapaian Sabah.

“Ia sama ada menavigasi prosedur kerajaan atau mencari rakan kongsi tempatan, BizSabah ialah platform yang komprehensif.

“Sistem Pertukaran Perniagaannya yang unik bertujuan untuk memupuk sambungan B2B, mencerminkan dinamik dan kecekapan ekosistem perniagaan China yang berkembang maju,” katanya.

Beliau berkata Sabah adalah teras Kawasan Pertumbuhan ASEAN Timur Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia-Filipina atau BIMP-EAGA kerana lokasinya yang strategik di Asia Tenggara dan melalui kerjasama serantau ini, Sabah secara konsisten memperjuangkan integrasi ekonomi yang lebih mendalam.

“Saya membayangkan Sabah berkembang menjadi perhubungan serantau untuk pembuatan, maritim, dan pengangkutan, memenuhi keperluan kedua-dua negara membangun dan mapan, terutamanya China,” katanya.

Turut hadir Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan negeri Datuk Phoong Jin Zhe, Pengerusi Invest Sabah, Tan Sri Anifah Aman, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Safar Untong dan Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Sabah, Tan Sri David Chu.