Pengeboman Air Dari Udara Jawapan Bomba Kepada Kebakaran Terbuka Sabah

Pengeboman Air Dari Udara Jawapan Bomba Kepada Kebakaran Terbuka Sabah

0
SHARE
Hisham
Nor Hisam (tengah) menyerahkan sijil anugerah kepada seorang anggota bomba

KOTA KINABALU, SABAH – Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) akan melakukan pengeboman air dari udara sebagai tindak balas terhadap kebakaran terbuka di sekitar Sabah.

Ketua Pengarahnya, Datuk Nor Hisham Mohamad berkata tujuh lokasi di Kota Kinabalu, Tuaran dan Kota Belud dilaporkan terbakar sehingga Sabtu.

“Insiden berlaku di bukit Pulau Gaya (tiga ekar), kawasan hutan UUC Telipok (tujuh ekar), Kampung Simpangan (empat ekar), Jalan Layar Impian (lima ekar) dan Jalan Dungang Tambalang (empat ekar) di Tuaran.

“Kampung Kimo Kimo (21 ekar) dan Kampung Liang di Kota Belud (30 ekar),” katanya pada sidang media pada Ahad.

Beliau berkata sebuah helikopter Mi17 yang berpangkalan di Miri, Sarawak akan digerakkan pada hari yang sama.

Pada 2023, JBPM Sabah merekodkan sejumlah 8,195 panggilan kecemasan, iaitu peningkatan sebanyak 1.2 peratus atau 100 kes berbanding 8,095 panggilan yang dicatatkan pada 2022.

Manakala di Labuan, jumlah panggilan kecemasan pada tahun lalu adalah sebanyak 841, iaitu penurunan sebanyak 145 kes atau 15 peratus berbanding 986 panggilan pada tahun sebelumnya.

Nor Hisham berkata jabatan itu bersiap sedia untuk menghadapi lonjakan dalam jumlah kebakaran terbuka dan kebakaran tanah gambut di Sabah akibat El Nino.

“Sabah mencatatkan suhu terik berterusan 38 darjah celcius tanpa hujan untuk tiga bulan pertama tahun ini.

“Berdasarkan statistik tiga tahun sebelum ini, Sabah dan Labuan masing-masing mencatatkan purata lebih 820 dan 116 kes setahun kebakaran terbuka membabitkan kebakaran hutan, ladang, belukar dan sampah sarap.

“Sebagai langkah awal, JBPM Sabah telah menandakan titik panas untuk insiden kebakaran terbuka berdasarkan trend kebakaran.

“Secara keseluruhan di negeri Sabah terdapat 114 titik panas dikenal pasti dengan keluasan keseluruhan 27,815.39 hektar,” katanya.

Beliau ditemui selepas majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang FRD Sabah dan Labuan yang diadakan di Ibu Pejabat JBPM Sabah di Jalan Lintas.