Ramai Wartawan Ditahan Oleh Tentera Myanmar

Ramai Wartawan Ditahan Oleh Tentera Myanmar

0
SHARE
Tentera Myanmar berdiri di sebelah kenderaan tentera ketika orang berkumpul untuk memprotes rampasan kuasa tentera, di Yangon, Myanmar pada Februari yang lalu...

MYANMAR – Tentera Myanmar bertindak keras terhadap media selepas menahan dua lagi wartawan tempatan yang mana mereka adalah penahanan terbaru daripada puluhan sebelum ini, demikian menurut laporan televisyen milik tentera pada Sabtu.

Myawaddy TV melaporkan bahawa Sithu Aung Myint (seorang kolumnis untuk laman berita Frontier Myanmar dan pengulas dengan radio Voice of America) dan Htet Htet Khine (Penerbit bebas untuk BBC Media Action) telah ditangkap pada 15 Ogos.

Menurut Sithu Myawaddy TV, Aung Myint didakwa membuat hasutan dan menyebarkan maklumat palsu yang mengkritik junta dan telah mendesak orang untuk bergabung dalam serangan serta menyokong kumpulan pembangkang yang dilarang di negara itu.

Manakala, Htet Htet Khine dituduh mengasari Sithu Aung Myint, seorang suspek jenayah, dan bekerja serta menyokong Kerajaan bayangan iaitu Kerajaan Perpaduan Nasional.

BBC Media Action turut mengatakan dalam satu kenyataan semalam bahawa pihaknya prihatin terhadap keselamatan Htet Htet Khine dan tuduhan terhadapnya dan mereka sedang mengawasi situasi tersebut.

Wartawan Tanpa Sempadan (RSF) mengatakan bahawa pasangan itu ditahan tanpa komunikasi.

“Kami sangat mengutuk syarat sewenang-wenangnya penahanan mereka, yang mencerminkan kekejaman dengan junta tentera terhadap wartawan,” kata Ketua Asia Pasifik Daniel Bastard.

Seorang aktivis yang telah mengesan pembunuhan oleh pasukan keselamatan (Tentera Myanmar) turut mendedahkan negara itu penuh dengan ketidakstabilan dan penentangan terhadap pemerintahan tentera, di mana lebih dari 1,000 orang telah terbunuh.

Tentera Myanmar didakwa telah menghapuskan banyak lesen media berita mengatakan pihaknya menghormati peranan media tetapi tidak akan membiarkan berita yang dilaporkan dianggap palsu atau mungkin menimbulkan kerusuhan masyarakat.

Human Rights Watch dalam satu pendedahannya memaklumkan pada akhir bulan lalu, pemerintah tentera Myanmar telah menahan 98 orang wartawan sejak rampasan kuasa dan perkara itu harus dihentikan segera.

Setakat ini menurut sumber, kesemua mereka yang ditangkap, 46 orang masih dalam tahanan pada akhir Julai.