Starbucks Malaysia Catat Kerugian Akibat Diboikot

Starbucks Malaysia Catat Kerugian Akibat Diboikot

0
SHARE
Starbuck
Sekadar gambar hiasan ( Sumber Foto: Gambar carian Google )

KUALA LUMPUR – Berjaya Food Bhd (BFood) yang membangunkan dan mengendalikan jenama “Starbucks Coffee” di Malaysia dan Brunei mencatatkan kerugian bersih RM42.6 juta pada suku kedua berakhir 31 Disember 2023 berbanding keuntungan bersih RM35.5 juta setahun lalu.

Ianya kerana boikot yang berterusan oleh rakyat Malaysia yang bersolidariti dengan mangsa perang Palestin.

BFood juga mengendalikan rangkaian “Kenny Rogers Roasters” di Malaysia.

Hasil merosot sebanyak 38 peratus kepada RM182.5 juta berbanding RM295.3 juta yang diperoleh tahun lepas.

Walaupun prestasi yang tidak memberangsangkan pada suku ini, BFood optimis tentang prestasi operasinya dengan menjangkakan peningkatan dan momentum yang diperoleh semula pada baki suku tahun kewangan berakhir 30 Jun 2024.

“Lembaga pengarah percaya bahawa keputusan prestasi operasi akan pulih dan mendapatkan semula momentum, memandangkan keadaan semasa sebagai jangka pendek dan perkara-perkara dijangka berkembang secara positif pada masa hadapan,” katanya dalam makluman kepada Bursa Malaysia.

Menurutnya, faktor utama yang mempengaruhi prestasi perniagaan kumpulan termasuk terutamanya musim perayaan, pelancongan, budaya makan di luar, kos bahan mentah, kos kakitangan dan persepsi pengguna.

Bagi tempoh enam bulan pertama berakhir 31 Dis 2023, BFood mencatatkan kerugian bersih RM23.5 juta berbanding keuntungan bersih RM70.2 juta untuk tempoh yang sama pada tahun kewangan 2023.

Hasil juga 20.3 peratus lebih rendah kepada RM461.1 juta daripada RM578.4 juta sebelumnya.