SYED SADDIQ DIDAPATI BERSALAH

SYED SADDIQ DIDAPATI BERSALAH

0
SHARE
Presiden MUDA, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman...

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini didapati bersalah atas tuduhan penyelewengan dana milik Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) di mana beliau pernah berkhidmat sebagai ketuanya tiga tahun yang lalu.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Azhar Abdul Hamid berkata pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap pertuduhan terhadap Syed Saddiq, yang kini presiden parti Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda).

Seramai 30 saksi pendakwaan memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 21 Jun 2022.

Pada 28 Oktober tahun lalu, Syed Saddiq diperintahkan membela diri selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Dalam perbicaraan ini, bekas Menteri Belia dan Sukan itu didakwa bersubahat dengan bekas penolong bendahari Armada, Rafiq Hakim Razali, yang diamanahkan RM1 juta dalam dana Armada, untuk melakukan pecah amanah jenayah dengan menyalahgunakan dana tersebut.

Syed Saddiq juga didakwa menyeleweng RM120,000 daripada akaun Maybank Islamic Bhd Armada Bumi Bersatu Enterprise dengan membuat Rafiq melupuskan wang itu; dan dua kiraan pertuduhan pengubahan wang haram.