WHO Beri Amaran Bahaya Rokok Elektronik

WHO Beri Amaran Bahaya Rokok Elektronik

0
SHARE
Gambar sekadar hiasan...

GENEVA, SWITZERLAND – Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran bahawa rokok elektronik dan alat seumpamanya membahayakan kesihatan dan harus ada undang-undang untuk mengekang taktik industri tembakau supaya orang muda terpikat dengan nikotin.

“Nikotin sangat menyebabkan ketagihan. Sistem penghantaran nikotin elektronik (ENDS) berbahaya, dan mesti dikawal dengan lebih baik,” kata ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Laporan WHO yang dipetik AFP mengenai ‘Epidemik Tembakau Global 2021’, yang mana memfokuskan pada produk baru dan baru muncul, diterbitkan hari ini dan menyatakan ENDS harus tertakluk kepada undang-undang ketat untuk perlindungan maksimum terhadap kesihatan masyarakat.

“Di mana ia tidak dilarang, kerajaan harus menerapkan undang-undang yang sesuai untuk melindungi populasi mereka dari bahaya ENDS, dan untuk mencegah pengambilannya oleh anak-anak, remaja dan kumpulan rentan lainnya,” kata Tedros.

Tedros Adhanom Ghebreyesus…

Laporan tahunan kelapan agensi kesihatan PBB itu menyatakan pengeluar ENDS sering menyasarkan golongan muda dengan beribu-ribu rasa ketagih – dokumen menyenaraikan 16,000 – dan kenyataan yang meyakinkan.

Bekas Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg, duta global WHO untuk penyakit tidak berjangkit, menyatakan masih terdapat lebih daripada satu bilion perokok di seluruh dunia.

“Ketika penjualan rokok menurun, syarikat tembakau secara agresif memasarkan produk baru – seperti e-rokok dan produk tembakau panas – dan melobi kerajaan untuk mengehadkan undang-undang mereka,” katanya.

“Matlamat mereka mudah: untuk menghubungkan generasi lain dengan nikotin. Kita tidak boleh membiarkan hal itu terjadi.”