Christina Kesal Tandas KKIA Tidak Dapat Menampung Ribuan Pelancong Korea

Christina Kesal Tandas KKIA Tidak Dapat Menampung Ribuan Pelancong Korea

0
SHARE
Ahli Parlimen Tawau Datuk Christina Liew...

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Christina Liew menggesa Malaysia Airports Sdn Bhd (MASB) menyegerakan pelaksanaan menaik taraf kemudahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA).

Dia membuat panggilan itu susulan situasi huru-hara di lapangan terbang pada malam Rabu apabila lima syarikat penerbangan dari Korea Selatan yang membawa sejumlah 1098 penumpang mendarat di lapangan terbang pada jarak yang dekat.

Berdasarkan maklumat daripada Pengurusan KKIA, Liew berkata syarikat penerbangan itu ialah Jin Air yang tiba dari Incheon pada 9.47 malam membawa 385 penumpang.

Jeju Air yang tiba dari Incheon membawa 157 penumpang, Air Busan yang tiba dari Busan pada 10.40 malam dengan 193 penumpang, Jeju Air yang tiba dari Incheon pada 11.25 malam dengan 179 penumpang dan T’way yang tiba dari Incheon pada 11.49 malam dengan 184 penumpang.

“Saya telah menerima maklum balas daripada pemain pelancongan dan ahli komuniti perniagaan yang merungut bahawa tandas jelas tidak mencukupi, dan terdapat keperluan mendesak untuk memanjangkan terminal.

“Saya dimaklumkan oleh pengurusan KKIA bahawa kesemua 10 kaunter yang ada dibuka pada malam itu.

“Jelas sekali, kita memerlukan lebih banyak kaunter imigresen, dan saya rasa konfigurasi semula kaunter adalah wajar untuk mengurangkan kesesakan dan melancarkan proses pelepasan,” katanya dalam satu kenyataan.

Liew melahirkan rasa kecewa kerana amaran awal beliau sebelum pembukaan semula sempadan antarabangsa tidak diambil berat oleh pihak berkuasa yang berkaitan.

Beliau menyeru pihak Pengurusan KKIA untuk memulakan kerja dengan segera untuk memanjangkan tandas sedia ada bagi menghadapi kebanjiran pelancong antarabangsa dan domestik.

Pada 25 Julai, beliau dimaklumkan oleh Pengurusan MASB bahawa MASB telah memperuntukkan sejumlah RM8.4 juta untuk menaik taraf kemudahan di KKIA, semasa kunjungan hormat kepadanya untuk memberi taklimat mengenai Pelan Pengoptimuman KKIA.

Daripada jumlah itu, RM1.4 juta akan dibelanjakan untuk menambah baik tandas awam di lapangan terbang dengan menambah lebih banyak bilik, manakala bakinya akan digunakan untuk projek naik taraf lain.

Ini termasuk penurapan semula landasan, dan menaik taraf lot komersial serta sistem alamat awam (PA).