Hajiji Terima 10,000 Borang Permohonan Keahlian Di Sandakan

Hajiji Terima 10,000 Borang Permohonan Keahlian Di Sandakan

0
SHARE

SANDAKAN, SABAH – Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Hj Noor berkata Sabah dan Sarawak dikenali sebagai wilayah (wilayah) sebelum bersetuju untuk bergabung dengan Tanah Melayu untuk membentuk Malaysia.

Walaupun ini belum diselesaikan secara rasmi, dia memandang ini sebagai usaha untuk menyatukan negara kita di Malaysia.

“Mungkin itu yang diinginkan oleh orang-orang di Sabah dan Sarawak, iaitu kembali kepada syarat semula sebelum pembentukan Malaysia,” katanya ketika ditemui untuk memberi komen selepas program dengan pemimpin BERSATU di sini, Khamis baru-baru ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Haji Noor yang juga ketua Bersatu Sabah menerima 10,000 borang permohonan keahlian dari Ketua Bersatu Zon 5 Datuk Zakaria Edris (kiri) semasa program bersama penduduk di Sandakan pada Khamis malam …

Mengenai MA63, Hajiji yang juga pengerusi Bersatu Sabah mengatakan perbincangan peringkat tinggi sedang dijalankan dan semua pihak berusaha untuk mendapatkan apa yang betul dan terbaik untuk Sabah.

“Insya Allah kita akan melihat perkembangan positif dalam perkara ini,” katanya.

Hajiji mengatakan bahawa dia telah menasihati Bersatu Sabah untuk bersiap sedia menghadapi pilihan raya Parlimen yang mungkin akan diadakan setelah Darurat berakhir.

“Siapa sahaja yang dipilih sebagai calon kita mesti menyokong,” katanya.

Dia juga menyifatkan kenyataan Ketua UMNO Sabah, Datuk Bung Moktar Radin bahawa tidak boleh berlaku pertembungan antara UMNO dan BERSATU dalam pilihan raya sebagai bijak dan matang secara politik.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Bung Moktar atas pernyataan yang bijak. Apa yang penting kami mengukuhkan hubungan kami di GRS,” katanya. 

Sebelumnya dalam ucapannya, Hajiji mendedahkan bahawa Sabah akan memperoleh pendapatan tertinggi tahun ini dari cukai penjualan yang dibayar oleh Petronas.