Imej Satelit Menunjukkan Mesir Sedang Membina Sempadan Bagi Menghalang Kemasukan Rakyat Palestin

Imej Satelit Menunjukkan Mesir Sedang Membina Sempadan Bagi Menghalang Kemasukan Rakyat Palestin

0
SHARE
Satelit
Rakaman dan imej satelit yang diperoleh The Washington Post menunjukkan bahawa Mesir sedang membersihkan dan memagar sebidang tanah di sepanjang sempadannya dengan Semenanjung Gaza ( Sumber Foto: The Washington Post )

KAHERAH, MESIR – Rakaman dan imej satelit yang diperoleh The Washington Post menunjukkan bahawa Mesir sedang membersihkan dan memagar sebidang tanah di sepanjang sempadannya dengan Semenanjung Gaza.

Ini sedang berlaku di tengah-tengah kebimbangan serangan Israel di bandar Rafah, selatan Gaza.

Video yang diambil oleh Yayasan Hak Asasi Manusia Sinai dan dikongsi secara eksklusif dengan Washington Post menunjukkan jentolak membersihkan serpihan dari sebidang tanah segi empat tepat bersebelahan dengan sempadan dengan Gaza, berukuran kira-kira lapan batu persegi.

Mereka juga menunjukkan dinding konkrit sedang dibina di sekelilingnya.

Sumber turut memperoleh imej satelit yang menunjukkan bahawa dua batu persegi dalam kawasan itu telah dibersihkan sejak 6 Februari lalu.

Laporan minggu ini daripada Yayasan Hak Asasi Manusia Sinai yang berpangkalan di U.K dan mempunyai pasukan pemantau di utara Sinai, mencadangkan bahawa pihak berkuasa Mesir telah menetapkan kawasan untuk mengawal mana-mana pelarian Palestin yang melintasi sempadan.

Diminta mengulas, seorang pegawai Mesir yang enggan dinamakan merujuk kepada kenyataan bulan lalu oleh Ketua Perkhidmatan Maklumat Negara Mesir, Diaa Rashwan.

“Mesir mempunyai kedaulatan penuh ke atas tanahnya, dan mempunyai kawalan penuh ke atas seluruh sempadan timur lautnya, sama ada dengan Semenanjung Gaza atau dengan Israel,” jelas dalam kenyataan terbabit.

Mesir dipercayai berkemungkinan sedang menyediakan rancangan kontingensi, kata seorang bekas pegawai Mesir, bercakap dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan untuk membincangkan perkara sensitif.

“Jika akibat daripada serangan di Rafah puluhan ribu rakyat Palestin melintasi sempadan, adakah anda fikir tentera Mesir akan menembak mereka? Jawapannya tidak.

“Mana-mana kerajaan yang bertanggungjawab perlu berfikir, ‘Baiklah, jika kita mempunyai senario terburuk, bagaimana kita akan menanganinya?” katanya.

Gabenor Sinai Utara, Mohamed Abdelfadil Shousha, menafikan laporan bahawa Mesir sedang membina kem pelarian di sepanjang sempadan, lapor media Arab.