Lawatan ke London Penting Untuk Sabah, Jangan Terlalu Cepat Menilai – Julita

Lawatan ke London Penting Untuk Sabah, Jangan Terlalu Cepat Menilai – Julita

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Lawatan pegawai kerajaan Persekutuan dan Sabah untuk mendapatkan penjelasan lanjut mengenai dokumen Perjanjian Malaysia 1963 di London adalah penting kerana mereka akan mengakses dokumen sulit dan sejarah yang hanya terdapat di Arkib Negara.

“Perjalanan ini penting, bukan sahaja kepada Kerajaan Persekutuan, tetapi kebanyakannya untuk Sabah dan Sabah…

“Penyelidikan dokumen Perjanjian Malaysia 1963 dalam Arkib Negara (TNA) akan dapat merangkumi semua hak dan perkara Sabah di bawah MA63,” kata Ketua Penerangan Parti Bersatu Sabah Datuk Julita Majungki.

Menjawab kenyataan Adun Tanjong Papat merangkap Pengerusi DAP Sabah. Datuk Frankie Poon Ming Fung, mempersoalkan lawatan Ongkili ke London hujung minggu ini, Majungki menegaskan bahawa adalah sama pentingnya bagi pasukan itu untuk mengeluarkan seberapa banyak maklumat yang diperlukan untuk mengejar dan memperjuangkan hak Sabah.

“Ya, Kerajaan Sarawak pernah melakukan misi mencari fakta yang sama sebelum ini, tetapi perjalanan ini bukanlah pertindihan usaha kerana pasukan itu yang terdiri daripada pegawai tinggi kerajaan Persekutuan dan Sabah akan mempunyai fokus tersendiri.

“Walaupun Kerajaan Persekutuan mempunyai fokusnya sendiri, pasukan Sabah boleh menggunakan data, terutamanya minit mesyuarat Cobbold, Jawatankuasa Antara Kerajaan (IGC) dan Jawatankuasa Perundingan Solidariti Malaysia (MSCC), yang sebelum ini merupakan dokumen dan laporan sulit. dinyahklasifikasikan dan hanya boleh diakses di TNA.

“Jadi apa salahnya pergi ke London untuk mendapatkannya?” dia bertanya kepada Presiden Parti Bumi Kenyalang (PBK) Voon Lee Shan, yang terkenal kerana tidak mempunyai sebarang perkara positif untuk dikatakan mengenai kerajaan Sabah dan Sarawak berhubung sebarang usaha pemulihan pada MA63.

Majungki, juga Pembantu Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat, berkata daripada mengkritik niat baik kerajaan, orang ramai harus bersyukur kerana usaha sedang dibuat untuk memperbaiki keadaan.

“Jangan terlalu cepat menilai. Kita seharusnya teruja dengan keputusan akhirnya kerana usaha mereka akan membawa kebaikan kepada Sabah, dan rakyat Sabah secara keseluruhannya,” katanya, memetik Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak Datuk Amar Jaul Samion yang mendedahkan bahawa negeri itu berjaya mendapatkan semula haknya yang termaktub di bawah MA63 kerana ia mempunyai akses kepada rekod dan arkib yang diselenggara dengan baik di dalam dan luar negara.

Beliau berkata kerajaan Sarawak bertuah kerana delegasi yang dihantar ke United Kingdom berjaya mendapatkan bahan dan rekod mengenai perjanjian itu yang terbukti penting untuk memulakan rundingan sambil menambah: “Rundingan kami berdasarkan rekod dan data sejarah. Tanpa semua ini, kita tidak akan menikmati hasilnya.”

Menurut Ketua PBS, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili, sebahagian daripada data yang dikumpul akan disumbangkan kepada Pusat Depositori Penyelidikan dan Pembangunan mengenai MA63, yang akan ditubuhkan tidak lama lagi.