Menggabungkan Seni Kreatif Dengan Promosi Destinasi Pelancongan Sabah

Menggabungkan Seni Kreatif Dengan Promosi Destinasi Pelancongan Sabah

0
SHARE
Stb
Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) Datuk Roslan Abdul Rahman (kiri) dan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Joniston Bangkuai (kanan) melancarkan inisiatif seni digital Lembaga Pelancongan Sabah di Pameran MATTA di Kuala Lumpur ( Sumber Foto: Ihsan STB )

KUALA LUMPUR – Lembaga Pelancongan Sabah (STB) telah memulakan inisiatif seni digital yang dinamik untuk meningkatkan strategi pemasarannya secara berterusan.

Dilancarkan di Pameran MATTA di sini pada hari Jumaat lepas, STB memperkenalkan koleksi sulungnya Grafik Pertukaran Format (GIF) pada platform kreatif dinamik Giphy untuk mempromosikan produk pelancongan dan tarikan di Sabah.

Inisiatif baharu itu dilancarkan bersama oleh Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) Datuk Roslan Abdul Rahman dan Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Joniston Bangkuai.

Berikutan integrasi meluas Giphy dengan platform media sosial popular seperti Instagram, TikTok, WhatsApp dan Facebook – saluran yang sering dikunjungi oleh pengembara dan pengguna lain – langkah itu sejajar dengan matlamat STB untuk bergema dengan penontonnya.

“Penggunaan trend ini membolehkan hubungan yang lebih kukuh dengan pengikut mereka,” kata Joniston, yang juga pengerusi STB.

STB merupakan lembaga pelancongan pertama di Malaysia yang menerokai platform Giphy untuk mempromosikan produk dan tarikan pelancongan Sabah.

Dengan kerjasama empat artis Sabah yang berbakat – Iffah Hazirah dan Adora Chloe dari Kota Kinabalu, Rachel Rayner dari Beaufort, dan Nelson Lip dari Tawau – STB telah menghidupkan kandungan animasi yang merangkumi intipati Sabah.

Artis bebas ini masing-masing telah menghasilkan 10 reka bentuk tersendiri, mewakili pelbagai aspek Sabah – daripada pengembaraan dan budaya hingga ke pulau, pantai dan alam semula jadi – semuanya dihasilkan dalam gaya artistik mereka yang unik.

Mencari @sabahtourism atau kata kunci lain yang berkaitan dengan Sabah, Malaysia Borneo akan menyediakan GIF/Pelekat tersuai yang boleh digunakan pengguna pada penyiaran media sosial mereka.

Mendahului Pameran MATTA, STB juga menjalankan pertandingan dalam talian yang menarik di media sosial, menawarkan pemenang peluang untuk menuntut produk artisan istimewa daripada pemilik perniagaan kecil Sabah di pameran pelancongan itu.

“STB sentiasa mencari cara yang inventif dan inovatif untuk mempromosikan Sabah, dan untuk kempen ini, kami bekerjasama dengan komuniti tempatan kreatif kami.

“Untuk memasarkan Sabah dengan jayanya, kita mesti mengamalkan strategi koperasi dan integratif. Sabah adalah rumah kepada ramai bakat kreatif, dan kami mahu memberikan mereka alat yang mereka perlukan untuk menyebarkan berita tentang betapa hebatnya tempat Sabah,” kata Joniston.

Bertepatan dengan Pameran MATTA dari 1-3 September 2023, para hadirin berpeluang memenangi hadiah daripada Lembaga Pelancongan Sabah apabila mereka memuat naik foto mereka di Pavillion Sabah dan menggunakan pelekat Giphy Pelancongan Sabah.

Pelancongan Sabah menggalakkan orang ramai untuk menambah sentuhan keseronokan pada kisah perjalanan mereka dengan memasukkan pelekat @sabahtourism dalam siaran mereka.