Titah Agong Menyerlahkan Keperluan Mendesak Laksanakan MA63

Titah Agong Menyerlahkan Keperluan Mendesak Laksanakan MA63

0
SHARE
Jeffrey
Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan

KUALA LUMPUR – Titah tergempar Yang di-Pertuan Agong agar Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) disempurnakan dengan segera adalah pengesahan kepentingan perjanjian itu sebagai elemen asas negara.

Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata bahawa gesaan itu menekankan keperluan penting untuk perwakilan dan pembangunan yang adil untuk Sabah dan Sarawak dalam persekutuan Malaysia.

“Saya amat berterima kasih atas keprihatinan Baginda terhadap kesejahteraan negeri-negeri Borneo. Kata-kata beliau sangat bergema dengan aspirasi rakyat kita.

“Pelaksanaan penuh MA63 bukan hanya soal pembetulan sejarah tetapi keperluan mendesak untuk kemakmuran dan autonomi masa depan,” katanya.

Jeffrey yang juga ahli parlimen Keningau berkata, perkara itu tidak perlu ditangguhkan lagi, lebih-lebih lagi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum ini memberi jaminan bahawa MA63 hanya perlu dilaksanakan.

“Komitmen padu daripada peringkat tertinggi kerajaan ini menolak sebarang alasan untuk berlengah-lengah. Ia adalah mandat yang jelas untuk kita bergerak ke hadapan dengan penuh keazaman,” katanya.

Lebih-lebih lagi, Jeffrey berkata beliau optimis mengenai resolusi muktamad isu kelayakan hasil 40 peratus Sabah menjelang Ogos tahun ini, menurut jawatankuasa teknikal MA63.

“Pencapaian ini adalah penting bagi kami. Ia mewakili komitmen kolektif untuk membetulkan jurang perbezaan yang telah lama wujud dan memastikan kekayaan Sabah menyumbang secara bermakna kepada pembangunannya.

“Proses ini mengulangi prinsip keadilan dan kesaksamaan di mana persekutuan kami dibina,” katanya.

Beliau juga menekankan kepentingan perpaduan dan kestabilan ekonomi, seperti yang disebut oleh Raja.

“Dalam masa ketidaktentuan global dan cabaran domestik ini, perpaduan dan kestabilan ekonomi negara kita adalah penting.

“Kita mesti bersatu, mengambil daripada kekuatan kepelbagaian kita dan daya tahan masyarakat kita, untuk membina Malaysia yang makmur dan inklusif,” katanya.