Pemain Pelancong Uzbekistan Sedia Berkerjasama Dengan Sabah – Joniston

Pemain Pelancong Uzbekistan Sedia Berkerjasama Dengan Sabah – Joniston

0
SHARE
Joniston
Joniston bersama ejen pelancongan Uzbekistan ( Sumber Foto: Ihsan STB )

KOTA KINABALU, SABAH – Ejen pelancongan Uzbekistan sedang berusaha untuk bekerjasama dengan Lembaga Pelancongan Sabah bagi meningkatkan usaha promosi dan kempen.

Naib Presiden Dewan Perniagaan Malaysia-Uzbekistan Dilsod Elmuradov menyampaikan hasrat mereka semasa pertemuan dengan Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah Datuk Joniston Bangkuai, pada Rabu (1 Nov).

Hadir pada mesyuarat itu ialah Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pelancongan Sabah, Julinus Jimit, Pengasas Perjalanan Eksklusif Uzbekistan Gulnova Hodjaeva, bersama pengarahnya, Barno Omonova, wakil Kumpulan Avantgarde Shahzod Pulatov, dan Pengarah Urusan Sabah’s Fun Holiday Connie Chong.

Ini menandakan lawatan sulung kumpulan Uzbekistan ke Sabah, di mana mereka merancang untuk meluangkan masa lima hari meneroka pelbagai destinasi di pantai barat.

Elmuradov menekankan minat mereka dalam mempromosikan Sabah dan matlamat mereka untuk merasai sendiri produk popular di rantau ini, bersiap sedia untuk Pameran Pelancongan Antarabangsa Tashkent yang dijadualkan dari 15-17 Nov.

“Kami komited untuk mempamerkan Kota Kinabalu. Sepanjang penginapan kami, kami juga akan menjalankan pemeriksaan hotel sederhana dan mewah di kawasan Kota Kinabalu,” tambahnya.

Jadual perjalanan kumpulan terbabit meneroka banyak tempat yang merupakan antara tarikan utama di Sabah.

Susulan Batik Air melancarkan laluan terus dari Tashkent ke Kuala Lumpur pada 8 Disember, delegasi itu menaruh harapan yang tinggi untuk Sabah sebagai destinasi yang dicari untuk Uzbekistan semasa musim sejuk.

Sementara itu, Joniston mengalu-alukan usaha kerjasama ejen pelancongan Uzbekistan dan menggalakkan mereka mengemukakan cadangan rasmi kepada Lembaga Pelancongan Sabah.

“Hakikat bahawa mereka menunjukkan minat untuk membantu mempromosikan Sabah, menonjolkan perkembangan positif yang susulan daripada lawatan kami ke Uzbekistan baru-baru ini untuk Perhimpunan Agung UNWTO bulan lepas.

“Lembaga Pengarah mengalu-alukan sebarang cadangan yang membawa manfaat kepada negeri ini, dan kami berharap dapat melihat perkongsian ini menjadi kenyataan.

“Kerjasama ini bukan sahaja membuka pintu kepada budaya Sabah yang pelbagai dan bersemangat tetapi juga membuka jalan kepada peningkatan dalam pelancongan, memberi manfaat kepada kedua-dua pihak yang terlibat,” tambah Joniston.