RM6 Juta Untuk Dua Deret Kedai Bertingkat Baharu Di Tongod

RM6 Juta Untuk Dua Deret Kedai Bertingkat Baharu Di Tongod

0
SHARE
Masiung
Masiung (tiga dari kiri) ketika melawat Projek Pekan Baharu Tongod sambil diperhatikan Rosemary (kiri) - (Sumber Foto: Ihsan LPPB)

TONGOD, SABAH – Satu lagi projek pembangunan menjadi mercu tanda daerah Tongod apabila kerajaan negeri bersetuju mewujudkan pekan baharu di daerah itu.

Pengerusi Lembaga Pembangunan Perumahan dan Bandar (LPPB), Datuk Masiung Banah berkata, RM6 juta telah diperuntukan untuk membina dua deret kedai bertingkat mengandungi 12 unit di atas tapak seluas 6.24 ekar.

Katanya, bagi fasa pertama sebanyak enam unit akan mula dilaksanakan pada awal tahun ini sebaik sahaja juruperunding menperolehi kelulusan dari Majlis Daerah Tongod.

“ Pelan cadangan projek komersial itu telahpun siap sepenuhnya dan kita telahpun mendapat tempahan awal daripada syarikat pasaraya termasuk restoran KFC,” katanya sejurus melawat tapak Projek Pekan Baharu Tongod, semalam.

Masiung yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuamut, yakin daerah Tongod mampu menjana lebih banyak program pembangun untuk tempoh lima tahun ke hahadapan memandangkan daerah itu terletak di bawah program koridor pembangunan “Sabah Maju Jaya”

Menurut beliau, sebaik sahaja projek komersial itu didirikan, maka akan menyusul satu lagi projek perumahan kos rendah melibatkan 50 unit yang terletak bersebelahan bangunan kedai bertingkat tersebut.

Perumahan kos rendah itu kelak akan dibina secara berfasa dan akan dijual kepada orang awam yang berkelayakan dengan harga di bawah RM50 ribu.

Turut hadir, Pengurus Besar LPPB, Rosemary Ahping, Pengurus Bahagian Komersial dan Della Sindul.