SHAFIE MEMPUNYAI FAKTA PERUNDANGAN YANG SALAH – DR. JOACHIM

SHAFIE MEMPUNYAI FAKTA PERUNDANGAN YANG SALAH – DR. JOACHIM

0
SHARE
Datuk Dr. Joachim Gunsalam...

KOTA KINABALU, SABAH – Timbalan Ketua Menteri, Datuk Dr. Joachim Gunsalam mengingatkan Presiden Parti Warisan Datuk Seri Shafie Apdal akan kekalahan Warisan pada tahun 2020 dan kontra permohonan Perkara 6(7) Perlembagaan Negeri Sabah.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kundasang itu berkata, pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang diadakan pada 2020, Warisan hanya memenangi 29 kerusi daripada 73.

“Dengan kata lain Warisan tidak memenangi majoriti kerusi yang dipertandingkan, hanya menang 39 peratus…

“Datuk Seri Shafie Apdal perlu mendapatkan nasihat undang-undang yang sewajarnya sebelum mengulas permohonan Perkara 6(7) Perlembagaan Negeri Sabah,” katanya.

Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal…

Timbalan Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) itu berkata demikian sebagai jawapan kepada sidang media Parti Warisan yang diadakan pagi tadi.

“Kedua-dua Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan telah mengatakan bahawa Perkara 6(7) hanya terpakai sejurus selepas PRU dan sebuah parti politik memenangi lebih daripada 50 peratus daripada kerusi yang dipertandingkan.

“Jelas sekali Shafie mempunyai fakta yang salah dan tidak tahu bagaimana Perlembagaan Sabah berfungsi…

“Pada tahun 2020 selepas PRU15, tiada satu parti politik pun memenangi lebih 50 peratus kerusi yang dipertandingkan. Oleh itu, Perkara 6(7) tidak terpakai.

“Tun Yang Terutama (TYT) kemudiannya menggunakan budi bicaranya di bawah Perkara 6(3) dan Datuk Seri Hajiji Haji Noor mengangkat sumpah sebagai Ketua Menteri,” jelasnya.

Joachim berkata, jika Shafie mengatakan bahawa TYT adalah salah pada tahun 2020 untuk bersumpah dengan Datuk Seri Hajiji, maka Shafie sepatutnya membawa TYT ke mahkamah pada tahun 2020 dan menghujahkan kesnya.

“Saya mengatakan bahawa Shafie tidak berbuat demikian kerana dia tahu bahawa TYT bertindak dengan betul dan mengikut perlembagaan apabila dia mengangkat sumpah Hajiji sebagai Ketua Menteri, Bagaimanapun, kenapa baru bangkitkan perkara ini sekarang?

“Seperti yang wujud hari ini, Datuk Seri Haji Hajiji, sebagai ketua Gabungan Rakyat Sabah, menguasai majoriti ahli di DUN Sabah.

“Perkara 6(7) tidak terpakai sama sekali hari ini kerana tiada pilihan PRU. PRU akan datang pada 2025. Ini adalah undang-undang,” tegasnya.