Singapura Akan Mula Berikan Suntikan Penggalak Vaksin COVID-19 Kepada Warga Tua

Singapura Akan Mula Berikan Suntikan Penggalak Vaksin COVID-19 Kepada Warga Tua

0
SHARE

SINGAPURA – Suntikan penggalak vaksin COVID-19 akan mula diberikan di negara ini susulan kes meningkat walaupun terdapat kadar inokulasi yang tinggi, demikian menurut Pegawai di Singapura semalam.

Difahamkan, golongan orang tua dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah akan diberikan keutamaan terlebih dahulu bagi suntikan penggalak vaksin tersebut.

Memetik laporan AFP, Singapura menyertai sejumlah negara di seluruh dunia dalam memberikan suntikan ketiga kepada kelompok yang paling rentan, kerana berdepan wabak baru yang didorong oleh varian Delta.

Kementerian kesihatan menyatakan, sebuah jawatankuasa pakar telah mengesyorkan dos ketiga untuk orang berusia 60 tahun ke atas dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Menteri Kesihatan, Ong Ye Kung, menyifatkan keputusan itu sebagai ‘langkah pencegahan sebelum antibodi semakin berkurang’.

“Untuk lebih dari 60-an, penggalak dapat diberikan enam hingga sembilan bulan selepas suntikan kedua, yang bermaksud seawal bulan ini untuk beberapa orang,” kata Ye Kung.

Menteri Kesihatan Singapura, Ong Ye Kung…

Bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, ia harus diberikan selepas dua bulan. Sistem kekebalan tubuh dapat dilemahkan oleh beberapa penyakit, atau dengan rawatan untuk penyakit seperti barah.

Kementerian Kesihatan Singapura memaklumkan bahawa memberi suntikan ketiga kepada kelompok yang paling rentan sejajar dengan langkah yang diterapkan di negara lain, seperti Israel dan Jerman.

Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat juga telah meluluskan dos ketiga bagi mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah, dan mempertimbangkannya untuk orang tua.

Singapura telah beralih ke strategi hidup dengan virus terbabit berbanding secara teratur melaksanakan sekatan pergerakan untuk membasmi virus terbabit ketika kadar vaksinasi meningkat.

Lebih 80 peratus (80%) penduduk diinokulasi sepenuhnya tetapi pegawai menyatakan pelonggaran sekatan domestik dan pembukaan sempadan hanya akan dilakukan secara beransur-ansur.

Singapura menyaksikan peningkatan jangkitan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan kini melaporkan lebih dari 100 kes sehari dan kematian biasa.

Namun, wabak secara umumnya ringan, dengan sekitar 68,000 jangkitan dan 55 kematian.