SM Kian Kok Juara Pertandingan Forum Pelajar 2023 Peringkat Negeri

SM Kian Kok Juara Pertandingan Forum Pelajar 2023 Peringkat Negeri

0
SHARE
Phoong
Phoong (kiri) menyerahkan hadiah Ahli Forum Terbaik kepada Kierra (tengah) - ( Sumber Foto: Ihsan Jabatan Penerangan Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Sekolah Menengah (SM) Kian Kok, Kota Kinabalu dinobat sebagai Juara Pertandingan Forum Pelajar 2023 Peringkat Negeri Sabah.

Diwakili oleh Chiara Glycee Rayner, Alexis Chin Li Mei, Stephy Tsen Yung Yi dan Shan Kha Man, sekolah itu membawa pulang Piala Pusingan Ketua Menteri Sabah dan merangkul hadiah RM 200 seorang, piala iringan, buku terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) serta sijil penghargaan.

Naib juara pula disandang oleh SM Tshung Tsin Sabah disusuli SM Tshung Tsin Tenom di tangga ketiga sementara Sekolah Tinggi Cina Sabah, Tawau, SM Lahad Datu dan SM Yu Yuan, Sandakan menerima saguhati.

Tempat kedua membawa pulang RM150 seorang, piala iringan, buku terbitan DBP dan sijil penghargaan manakala pemenang ketiga menerima RM 100 seorang, piala iringan, buku terbitan DBP dan sijil penghargaan.

Dalam pada itu, Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, Phoong Jin Zhe berkata, pertandingan tersebut mendidik para pelajar tentang kepentingan penggunaan bahasa kebangsaan yang betul tanpa mengira kaum dan latar belakang yang berbeza.

“Walaupun sekolah ini merupakan sekolah persendirian Cina, namun penguasaan bahasa yang digunakan dalam pertandingan sangat baik dan sebagai rakyat Malaysia kita seharusnya memartabatkan bahasa kebangsaan.

“Saya mengambil kesempatan ini untuk memaklumkan kepada ibu bapa dan masyarakat Cina bahawa belajar bahasa kebangsaan merupakan tanggungjawab sebagai warganegara kerana ianya tidak akan menjejaskan identiti serta budaya kita,” katanya selepas merasmikan program itu di Dewan SM Tshung Tsin Sabah, pada Khamis.

Pada tahun ini, pertandingan forum dianjurkan bersama DBP dengan kerjasama Kumpulan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Menengah Cina Persendirian Sabah dan SM Tshung Tsin Sabah.

Turut hadir, Ahli Lembaga Pengelola DBP, Datuk Jasni Matlani, Suziahnie Ishak mewakili Pengarah Pendidikan Negeri Sabah, Pengarah DBP cawangan Sabah, Aminah Awang Basar, Eliza Goh mewakili Pengerusi Kumpulan Persatuan Jawatankuasa Sekolah Menengah Cina Persendirian Sabah dan Pengetua SM Tshung Tsin Sabah, Dr Chung Chin Hing. — JABATAN PENERANGAN SABAH