Kudat Miliki Potensi Tinggi Dalam Bidang STEM – JPNS

Kudat Miliki Potensi Tinggi Dalam Bidang STEM – JPNS

0
SHARE
Muddin
Mudin melawat salah satu pameran semasa majlis tersebut

KUDAT, SABAH – Pelajar-pelajar di Kudat tidak hanya mempunyai kemahiran saintifik, tetapi juga pemahaman teori sains dan aplikasi hukum sains dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik (STEM).

Ini ditekankan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan Sabah (JPNS) Muddin Beting yang menyaksikan pelbagai inovasi dan projek yang dipamerkan oleh pelajar-pelajar semasa Pesta STEM FIESTA anjuran Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kudat, JPNS, dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi Sabah.

“Saya sangat kagum dengan hasil inovasi pelajar-pelajar Kudat. Mereka juga mampu menerangkan inovasi atau projek yang mereka cipta dengan mengambil kira prinsip aplikasi ilmu sains dalam penyelesaian masalah kehidupan harian,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui semasa Majlis Perasmian Penutupan STEM Fiesta PPD Kudat di Dewan Hakka, di sini, pada Jumaat.

Menurut Muddin, antara inovasi yang menarik perhatiannya adalah projek menggunakan bunga kekwa sebagai bahan eksperimen hasil ciptaan pelajar SMJK Lok Yuk.

“Bunga ini telah diubah warna kelopaknya dengan menggunakan cecair xilem. Inovasi ini menunjukkan bahawa STEM bukan sahaja melibatkan ilmu, tetapi juga kreativiti dalam mencipta sesuatu yang baru dan berguna,” katanya.

Muddin juga menzahirkan harapan agar dorongan dan sokongan terhadap anak-anak murid dalam bidang ini terus ditingkatkan.

“JPNS berharap agar semua PPD di Sabah, termasuk PPD Kudat, dapat terus menggalakkan dan menyokong pelajar-pelajar untuk menceburi bidang STEM.

“Ini akan membawa kepada kejayaan dan perkembangan yang berkekalan dalam industri teknologi dan sains di Sabah,” jelasnya.

Program yang diadakan sejak 17 Julai sehingga 18 Ogos ini adalah sebahagian daripada siri anjuran oleh JPNS yang melibatkan 16 sekolah di daerah Kudat.

Selain pameran inovasi, pelbagai aktiviti yang menarik dan mencabar telah diadakan sepanjang siri ini untuk menguji kreativiti dan penyelesaian masalah pelajar-pelajar dalam bidang ini.

Antara aktiviti sepanjang program ini adalah pertandingan roket air, pertandingan Arduino kereta mekatronik, pertandingan video pendek, serta webinar dan ceramah.

Majlis itu juga menyaksikan sesi penyampaian sijil penghargaan dan hadiah kepada para pelajar dan sekolah yang terlibat.