Lebih 100 Anggota Warisan Beaufort Sertai Harapan Rakyat

Lebih 100 Anggota Warisan Beaufort Sertai Harapan Rakyat

0
SHARE

BEAUFORT, SABAH – Lebih 100 anggota Parti Warisan Sabah (Warisan) Beaufort Sabah bertindak meninggalkan parti itu kerana hilang kepercayaan terhadap hala tuju dan perjuangan parti itu, khususnya di bahagian berkenaan.

Memetik laporan Bernama, bekas Ketua Cawangan Warisan Kamarabau, Saidi @ Masden Kasneh berkata beliau dan anggota lain memutuskan untuk meneruskan perjuangan politik bersama Parti Harapan Rakyat Sabah (Harapan Rakyat).

“Selain hilang kepercayaan kepada kepimpinan Warisan khususnya di bahagian, kami juga kecewa dengan sikap pemimpin parti itu yang tidak menghormati ahli yang banyak membantu mereka.

“Justeru, kami membuat keputusan dan pendirian untuk berjuang bersama Harapan Rakyat yang dipimpin oleh anak kelahiran daerah ini iaitu Datuk Seri Lajim Ukin,” katanya ketika berucap pada Majlis Penerimaan Kemasukan Ketua-Ketua Cawangan Parti Warisan Sabah dan Ahli Jawatankuasa Penyelaras Parti Warisan Sabah Bahagian Beaufort ke Harapan Rakyat.

Majlis disempurnakan oleh Presiden Harapan Rakyat Lajim yang turut menerima kemasukan anggota cawangan Warisan Kampong Binunuk.

Warisan dan Harapan Rakyat merupakan dua parti politik baharu di Sabah dan merupakan parti pembangkang. Warisan dipimpin oleh Datuk Seri Mohd Shafie Apdal manakala Harapan Rakyat dipimpin oleh Lajim.