Lebih 90 Ribu Pengundi Indonesia di KJRI Kota Kinabalu

Lebih 90 Ribu Pengundi Indonesia di KJRI Kota Kinabalu

0
SHARE
Suasana sekitar proses PEMILU di KJRI Kota Kinabalu

KOTA KINABALU: Proses Pilihan Raya Umum (PEMILU) 2024 yang dijalankan di Konsulat Jeneral Republik Indonesia (KJRI) di Kota Kinabalu hari ini berjalan dengan baik dan lancar.

Ketua Panitia Pemilihan Luar Negeri (PPLN), Marwan Wardhana berkata, pemilih yang akan mengundi di KJRI pada hari ini adalah sekitar 2,811 orang.

“Tapi lokasi pengundian kita bahagi kepada dua iaitu di KJRI sini dan satu lagi di Sekolah Indonesia Kota Kinabalu di Sepanggar.

“Di KJRI kita menempatkan lapan saluran bagi tempat pemungutan suara dan tiga lagi saluran di Sekolah Indonesia Kota Kinabalu di Sepanggar. Ertinya, seramai 1,973 orang mengundi di KJRI dan 838 lagi di Sekolah Indonesia.

“Namun jumlah keseluruhan yang akan mengundi di Sabah khususnya dibawah kendalian kami adalah seramai 98,669 pengundi dan sebahagian kami sudah laksanakan menerusi kaedah suara keliling atau undi awal yang sudah berjalan sejak 4 hingga 10 Februari lalu,” katanya ketika ditemui media di sini, hari ini.

Tambah Marwan, kawasan di bawah kendalian KJRI Kota Kinabalu termasuklah Sook, Nabawan, Keningau, Beaufort, Kota Kinabalu, Tuaran, Kota Marudu, Pitas sehingga ke Kinabatangan.

Marwan pada masa sama berharap agar proses pemilihan itu akan berjalan lancar tanpa berlaku sebarang perkara yang tidak diingini.

Secara keseluruhan, terdapat lebih 204 juta rakyat Indonesia di seluruh wilayah negara itu layak untuk mengundi pada pilihan raya berkenaan. 

Pemilihan Presiden Indonesia bagi tempoh 2024/2029 menyaksikan tiga gandingan calon Presiden dan calon Naib Presiden bersaing untuk memenangi pilihan raya itu bagi menggantikan Presiden Joko Widodo atau Jokowi dan Naib Presiden, Ma’ruf Amin yang akan tamat tempoh penggal pada 20 Oktober depan.

Gandingan Menteri Pertahanan Indonesia, Prabowo Subianto dan anak Jokowi, Gibran Rakabuming Raka masing-masing sebagai calon Presiden dan calon Naib Presiden adalah antara nama pemimpin yang menghangatkan kempen pemilihan umum presiden negara jiran itu.