‘Patung Vodoo’ Vladimir Putin Dijual Online, Jadi Sasaran Pengguna Ilmu Hitam

‘Patung Vodoo’ Vladimir Putin Dijual Online, Jadi Sasaran Pengguna Ilmu Hitam

0
SHARE
Patung vodoo Presiden Rusia Vladimir Putin dijual dengan harga AS$23.89 (RM99.96). Sumber Foto ETSY...

FLORIDA, AS – Patung vodoo berwajah Presiden Rusia, Vladimir Putin yang dijual secara online telah tular di media sosial.

Menurut laporan Daily Star, patung tersebut yang diijahit dengan tangan itu dijual oleh seorang wanita di negeri Florida, Amerika Syarikat (AS) dengan harga AS$23.89 (RM99.96).

Pelanggan yang membeli patung yang dikatakan mempunyai kuasa ilmu hitam itu boleh mencucuk ‘Putin’ dengan jarum tajam, kononnya akan menimbulkan kesakitan kepada pemimpin Rusia itu agar beliau berhenti menimbulkan kekecohan di Ukraine.

Penjual patung yang  bernama Di Di berkata, dia bukanlah seseorang yang taksub mempercayai ilmu magis tetapi berbeza dengan kebanyakannya pelanggannya.

“Saya tidak percaya pada kuasa anak patung voodoo, tetapi saya rasa pelanggan saya percaya.

“Saya mula menjual anak patung voodoo pada Oktober 2014 dan kemudian pada 2016 seorang rakan meminta saya untuk menjahit patung voodoo Donald Trump,” katanya.

Tambah Di Di, dia menjual pelbagai versi patung voodoo yang berbeza sama ada dijahit dengan fabrik penuh dan cetakan digital dengan fabrik.

Dia juga telah menjual 150 patung voodoo Putin setakat ini tetapi patung yang paling laris ialah Donald Trump dan Joe Biden.