Program Imunisasi COVID-19 Di Sabah Capai Sasaran Fasa Pertama

Program Imunisasi COVID-19 Di Sabah Capai Sasaran Fasa Pertama

0
SHARE
Datuk Masidi Manjun...

KOTA KINABALU, SABAH – Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan peringkat negeri Sabah mencapai sasaran fasa pertamanya apabila seramai 42,292 individu terdiri daripada petugas barisan hadapan di negeri itu selesai menerima suntikan dos pertama vaksin Pzer BioNTech.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah Datuk Masidi Manjun yang juga jurucakap kerajaan negeri berkaitan COVID-19 berkata sasaran itu dicapai selepas baki seramai 14 orang menerima suntikan vaksin dos pertama itu hari ini.

“Sabah masih meneruskan bagi dos kedua sehingga April. Setakat ini, seramai 11,406 orang telah menerima suntikan dos kedua vaksin Pzer BioNTech, dan 2,716 orang daripadanya menerima suntikan berkenaan hari ini,” katanya dalam satu kenyataan, malam tadi.

Mengenai perkembangan COVID-19 di Sabah, Masidi berkata, 34 kes positif baharu direkodkan kelmarin (Isnin). Ini menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 54,657 kes, dengan dua kematian dilaporkan masing-masing di Kota Kinabalu dan Tawau.

Infografik perkembangan terkini COVID-19 di Sabah setakat 29 Mac 2021…(Sumber Foto: Command Centre Sabah)

“Seramai 32 pesakit COVID-19 telah sembuh dan dibenarkan keluar dari hospital, menjadikan jumlah kumulatif pesakit sembuh di Sabah seramai 53,809 orang,” kata Masidi lagi.