Rayuan Dikemukakan 33 ADUN Selepas 5 Minit Keputusan Pembubaran DUN Oleh Mahkamah...

Rayuan Dikemukakan 33 ADUN Selepas 5 Minit Keputusan Pembubaran DUN Oleh Mahkamah Tinggi Sabah

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Rayuan telah dikemukakan oleh Tan Sri Musa Aman dan 32 lagi anggota DUN negeri itu selepas Mahkamah Tinggi di sini membuat keputusan mengenai pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah.

Peguam kepada 33 ADUN tersebut iaitu Tengku Fuad Ahmad berkata, rayuan tersebut telah difailkan lima minit selepas Pesuruhjaya Kehakiman Leonard David Shim menolak permohonan 33 ahli DUN untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman terhadap keputusan Yang Dipertua Negeri membubarkan DUN pada 30 Julai.

Tengku Fuad berkata, terdapat dua perkara dalam penghakiman hari ini oleh hakim mendapati terdapat satu ‘locus standi’ untuk membawa kes semakan kehakiman, dan hakim didapati membuat penemuan bahawa Ketua Menteri Datuk Seri Mohd Shafie Apdal sebenarnya telah hilang majoriti dan mempunyai dua pilihan, sama ada untuk meletakkan jawatan atau membubarkan DUN.

“Bagaimanapun kami tidak bersetuju dengan penggunaan ayat hakim – nasihat dan mohon, kami akan membawa ini ke mahkamah rayuan sebab kami tidak melihat mohon dan nasihat sebagai satu perkara yang sama.

Tengku Fuad Ahmad…

“Saya ingin memaklumkan yang notis rayuan telahpun dihantarkan oleh pejabat saya lima minit yang lepas. Perjuangan ini diteruskan, kami masih balum berputus asa dan anak guam saya juga tidak berputus asa,” katanya kepada media di luar kamar Mahkamah Tinggi di sini.

Sementara itu Peguam Besar Sabah Brenddon Keith Soh berkata, tidak sepatutnya ada sebarang ketidakpastian mengenai pilihan raya negeri, sama ada ia perlu diteruskan atau tidak, berikutan penghakiman hari ini.

“Mahkamah telah menolak kes terhadap responden, tiada semakan semula diberikan… untuk proses demokrasi pilihan raya negeri diteruskan, kini akan berjalan dan Suruhanjaya Pilihan Raya mempunyai tanggungjawab untuk memastikan pilihan raya negeri diadakan dalam tempoh 60 hari dari pembubarannya.

“Akhirnya, ini bukan peguam atau mana-mana pihak, kes ini, hari ini tentang menegakkan Perlembagaan Negeri Sabah, hari ini tentang rakyat Sabah, bukti demokrasi masih wujud di Sabah,” katanya.

Soh menegaskan yang mahkamah telah memutuskan pembubaran itu sah dan mengikut undang-undang, oleh sebab itu keputusan mahkamah itu seharusnya dihormati oleh semua pihak.