UNESCO UMUMKAN KINABALU NATIONAL GEOPARK SEBAGAI GLOBAL GEOPARK

UNESCO UMUMKAN KINABALU NATIONAL GEOPARK SEBAGAI GLOBAL GEOPARK

0
SHARE
Hajiji
Hajiji (tengah) berkongsi berit gembira mengenai pengiktirafan UNESCO umumkan Kinabalu National Geopark sebagai Global Geopark (Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah)

KOTA KINABALU, SABAH – Sabah kini menjadi pemilik tapak UNESCO Triple Crown, ketiga di dunia yang mendapat pengiktirafan sedemikian selepas pengisytiharan Kinabalu Geopark Negara sebagai The Kinabalu UNESCO Global Geopark.

Mengumumkan perkara terbabit, Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor berkata Sabah kini menyertai Pulau Jeju di Korea dan
Shennongjia di China untuk pengiktirafan
mempunyai tiga tapak UNESCO.

Keputusan terbabit diputuskan oleh barisan eksekutif UNESCO di Paris pada 24 Mei.

Dua lagi “mahkota” UNESCO di Taman Kinabalu ialah Tapak Warisan Dunia (diisytiharkan pada 2 Disember 2000) dan Rizab Biosfera Crocker Range UNESCO (diisytiharkan pada 12 Jun 2014).

“Ini merupakan pencapaian terbaik dari kerajaan negeri dibawah inisiatif Hala Tuju Sabah Maju Jaya menerusi Kementerian Pelancongan, Budaya dan Alam Sekitar serta Taman-Taman Sabah.

“Kinabalu UNESCO Global Geopark meliputi kawasan seluas 4,750 kilometer persegi, kini secara rasminya merupakan destinasi Geopelancongan Global yang menambah nilai penting kepada produk eko pelancongan sedia ada di Sabah.

“Geopark adalah habitat kepada banyak tumbuhan dan haiwan endemik, termasuk 90 spesies orkid yang hanya terdapat di Gunung Kinabalu.

“Ini termasuk burung ayam hutan berkepala merah yang tidak ditemui di tempat lain di bumi ini yang akan membawa manfaat secara langsung dan tidak langsung kepada sosio-ekonomi Sabah, khususnya kepada lebih 290,000 masyarakat tempatan di daerah Kota Belud, Kota Marudu dan Ranau,” katanya.

Dengan pengisytiharan Geopark Negara Kinabalu sebagai Geopark Global UNESCO, kini terdapat 195 geopark di dunia yang terletak di 48 negara.

Geopark Global UNESCO kini mengiktiraf warisan geologi yang mempunyai kepentingan antarabangsa.

Geopark memberi perkhidmatan kepada komuniti tempatan dengan menggabungkan pemuliharaan mereka warisan geologi yang penting dengan jangkauan awam dan pendekatan mampan untuk pembangunan.