Baja Pertanian Kini Menjadi Bahan Utama Letupan Buatan Sendiri

Baja Pertanian Kini Menjadi Bahan Utama Letupan Buatan Sendiri

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Baja jenis Ammonium Nitrat yang sering digunakan dalam pertanian kini menjadi satu bahan yang berpotensi untuk menghasilkan bahan letupan. Baja ini turut dikesan mudah didapati terutama di kedai perkakasan pertukangan logam di negara ini.

Memetik kenyataan akhbar Harian Metro, baja terbabit sebenarnya mampu menjadi bahan pemusnah apabila dicampurkan dengan sejumlah bahan tertentu dan ia dilihat sebagai ancaman besar kepada negara jika tiada pengawalan dilaksanakan.

Individu yang ingin mengeksploitasi bahan itu juga tidak perlu memiliki kemahiran tinggi seperti latihan ketenteraan untuk menghasilkan bahan letupan, sebaliknya hanya mempelajari langkah demi langkah di Internet serta YouTube.

Lebih membimbangkan, baja jenis itu boleh dibeli sesiapa saja di kebanyakan kedai perkakasan pertukangan dan tiada had jumlah belian ditetapkan.

Bahan berkenaan bukan saja sering dieksploitasi oleh kumpulan militan seperti Daish, malah sesiapa juga yang ingin melakukan jenayah dengan menghasilkan bahan letupan boleh memanipulasi baja terbabit.
Beberapa negara antaranya Australia sudah mengehadkan penjualan baja ini dan ia hanya boleh dibeli oleh ejen atau individu yang mempunyai permit.
Bekas Panglima Medan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Datuk Seri Zaini Mohd Said berkata, letupan yang dihasilkan bahan berkenaan hampir sama dengan bahan letupan tentera.
“Lebih banyak bahan digunakan, lebih besarlah letupannya.
“Boleh saya katakan bahawa bahan letupan ini hampir sama dengan gred tentera (bahan letupan gred tentera), cuma memerlukan kuantiti yang banyak untuk letupan lebih besar,” katanya kepada Harian Metro.
Zaini turut berkata, biarpun bahan itu sejenis baja yang digunakan untuk pertanian, ia berpotensi dijadikan bahan letupan.
Malah, beliau berkata, bahan ini sangat popular dalam kalangan kumpulan militan kerana mungkin ia mudah didapati berbanding bahan letupan lain.
Tinjauan Harian Metro di beberapa premis perkakasan pertukangan mendapati baja berkenaan dijual secara terbuka dan ada pemilik premis menjualnya dalam kuantiti yang banyak.
Hasil perbualan bersama pemilik premis yang menjual perkakasan pertukangan dan baja tumbuhan memaklumkan baja jenis Ammonia Nitrat boleh dibeli tanpa had.
“Saya ada ejen yang menjual kepada peladang sehingga 40 tan atau satu treler. Tetapi boleh juga kalau nak beli dalam beg kecil.
“Tetapi buat masa ini, kami tidak ada stok…Kalau encik nak beli, boleh tinggalkan nombor telefon dan jumlah yang diperlukan. Sampai stok baru kami hubungi,” katanya kepada wartawan baru-baru ini.
Pemilik kedai itu sendiri mengakui Ammonia Nitrat memang bahan berbahaya dan boleh dijadikan bahan letupan, namun tiada peraturan yang menyekat penjualannya.
“Memang Ammonium boleh jadi bahan letupan. Nelaya pun ada pakai untuk bom ikan, tetapi sekarang boleh jual. Tak ada masalah untuk beli, tak perlu permit pun,” katanya.
Pada masa sama, sumber keselamatan memaklumkan Ammonium Nitrat antara bahan utama untuk membuat bahan letupan, jika dicampurkan dengan bahan lain.
“Hanya mencampurkan Ammonium Nitrat dengan bahan lain dan mempunyai ‘trigger’ (picu). Sudah cukup untuk mengundang huru-hara,” katanya.