Bekas Ketua Menteri Sabah Menang Saman Terhadap Penulis

Bekas Ketua Menteri Sabah Menang Saman Terhadap Penulis

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Bekas Ketua Menteri Sabah, Tan Sri Harris Salleh menang kes saman terhadap seorang penulis buku dan empat yang lain di Mahkamah Tinggi di sini, hari ini. Ini susulan isi kandungan dalam bebrapa buku itu yang mendakwa dia menjadi seorang yang jahat dan telah menyalahgunakan kuasa semasa tempoh perkhidmatan beliau sebagai Ketua Menteri.

Hakim Ravinthran Paramaguru memerintahkan defendan iaitu pengarang Dr. Shaari Isa, adik kepada Allahyarham Tan Sri Syed Kechik Syed Mohamed Albukhary, MPH Group Printing (M) SDB Bhd, MPH Group Publishing Sdn Bhd dan MPH Distributors Sdn Bhd yang masing-masing perlu membayar sejumlah RM350,000 kepada Harris.

Dalam keputusan terdahulu, hakim memutuskan bahawa tidak ada bukti ditubuhkan untuk mendakwa tuduhan itu.

Mahkamah juga menyatakan antara lain bahawa adalah komen yang tidak adil, tetapi kenyataan fakta dan walaupun komen yang adil ditubuhkan, niat jahat telah terbukti.

Pada bulan Disember 2014, Harris memfailkan saman itu dan dalam writ samannya, Harris telah menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan kerana fitnah; faedah pada kadar lima peratus setahun ke atas semua jumlah wang yang diberikan kepada plaintif dari tarikh penerbitan buku itu pada 1 Januari, 2014 sehingga pembayaran penuh; injuksi kekal bagi menghalang defendan dan / atau mana-mana daripada mereka sama ada dengan sendirinya atau pekerja-pekerja mereka dan / atau pekerja atau ejen dari percetakan dan penerbitan lagi buku tersebut dan / atau libel sama ke atas plaintif dalam apa jua bentuk atau cara sekalipun.

Beliau juga memohon injuksi mandatori untuk memaksa defendan ketiga dan kelima dengan serta-merta menghentikan penjualan buku tersebut daripada semua kedai-kedai buku dan pembelian dalam talian dan untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk menarik balik dan untuk mengeluarkan buku tersebut daripada semua kedai-kedai buku dan untuk mengeluarkan buku tersebut dari talian pembelian, kos; dan apa-apa relif atau lain-lain yang difikirkan mahkamah yang mulia ini adil dan patut diberi dalam keadaan tersebut.

Mahkamah memerintahkan Shaari dan Syed Salem, masing-masing membayar RM50,000 dan RM100,000 kepada Harris.

Sementara itu, Defendan ketiga hingga lima telah diarahkan bersama membayar RM100,000 kepada Harris.

Selain itu, mahkamah juga memerintahkan Shaari dan Syed Salem membayar kos sebanyak RM50,000 manakala defendan ketiga, keempat dan kelima juga diperintahkan membayar kos RM50,000 kepada Harris.

Juga,mahkamah memberikan lagi tuntutan kedua (faedah pada kadar lima peratus setahun ke atas semua jumlah wang yang diberikan kepada Plaintif daripada tarikh penerbitan buku itu pada 1 Januari, 2014 sehingga bayaran penuh) dari tarikh penghakiman.

Mahkamah juga turut memberikan tuntutan ketiga (injuksi kekal bagi menghalang defendan dan / atau mana-mana daripada mereka sama ada dengan sendirinya atau hamba-hamba mereka dan / atau pekerja atau ejen daripada percetakan dan penerbitan lagi buku tersebut dan / atau libel sama ke atas Plaintif dalam apa-apa bentuk atau cara sekalipun).

Nasihat-nasihat Trevor Maringking dan Yunof Maringking mewakili Harris manakala peguam Raymond Szetu dan Tiong Jia Yi, mewakili defendan pertama dan kedua.

Perbicaraan bermula pada Ogos 2016 dengan Harris adalah saksi tunggal manakala defendan dipanggil lima saksi.

Walaubagaimanapun, Harris tidak hadir di mahkamah semalam.

– BorneoPost