Bekas Setiausaha KPLB, Ramlan Harun Dilantik Pengerusi SPR Baharu

Bekas Setiausaha KPLB, Ramlan Harun Dilantik Pengerusi SPR Baharu

0
SHARE

PUTRAJAYA: Bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Ramlan Harun dilantik sebagai Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang baharu dan mula memegang jawatan itu hari ini.

Pengerusi Setiausaha Kerajaan Negeri, Tan Sri Mohd Zuki Ali berkata, pelantikan Ramlan diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong Sultan Ibrahim.

“Adalah sukacita untuk mengumumkan bahawa selaras dengan Kes 114(1) Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong telah membenarkan pelantikan Datuk Seri Ramlan Harun sebagai Pengerusi SPR.

“Perasmian ini berkuat kuasa mulai 26 Jun 2024,” katanya di sini, hari ini.

Ramlan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sumber Tanah dari Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perumahan dan Bangunan dari Universiti Sains Malaysia (USM).

Beliau juga memiliki Diploma Pentadbiran Awam, Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) dan memulakan perkhidmatan sebagai Penolong Pengarah di Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Pelantikan Ramlan sebagai Pengerusi SPR baharu adalah bagi menggantikan Tan Sri Abdul Ghani Salleh yang bersara pada 9 Mei lalu selepas empat tahun mempengerusikan badan kerajaan berkenaan.