Chong Wei Tebus Maruah, Mudah Singkirkan Leverdez

Chong Wei Tebus Maruah, Mudah Singkirkan Leverdez

0
SHARE

KUALA LUMPUR – Jaguh badminton negara Datuk Lee Chong Wei menebus maruah dengan mudah menyingkirkan Brice Leverdez dari Perancis dalam perlawanan pusingan kedua  Kejohanan Terbuka China hari ini.

Memetik laporan Bernama, menurut laman web rasmi Persekutuan Badminton Dunia, Chong Wei yang turun selaku pemain pilihan ketujuh kejohanan hanya memerlukan 31 minit menundukkan Leverdez dengan 21-6 dan 21-9 untuk mara ke suku akhir esok.

Sebelum ini, Chong Wei tewas mengejut kepada pemain itu seawal pusingan pertama di Kejohanan  Dunia di Glasgow, Scotland pada Ogos.

Menanti beliau di perlawanan seterusnya di antara Jonatan Christie dari Indonesia atau Angus Ng Ka Long dari Hong Kong.

Pemain nombor satu dunia, Viktor Axelsen turut mara ke suku akhir selepas menewaskan pemain tuan rumah, Qiao Bin dengan straight set 21-12, 21-14 dan akan bertemu Chou Tien Chen pada perlawanan  berikutnya.

Chong Wei dijangka bertemu Axelsen pada pusingan separuh akhir sekiranya kedua-dua pemain itu berjaya melepasi pusingan suku akhir.

Cabaran beregu lelaki negara, Ong Yew Sin-Tan Wee Kiong berakhir di pusingan kedua selepas tewas  kepada Liu Cheng-Zhang Nan dari China dengan 16-21, 14-21.