Daerah Kunak Di Sabah Kembali Kepada Zon Merah COVID-19

Daerah Kunak Di Sabah Kembali Kepada Zon Merah COVID-19

0
SHARE
Infografik perkembangan terkini COVID-19 di Sabah setakat 01 Januari 2021...(Sumber Foto: Command Centre Sbaah)

KOTA KINABALU, SABAH – Daerah Kunak kembali ke zon merah selepas kira-kira dua bulan berada dalam zon kuning dan jingga, berikutan peningkatan kes positif COVID-19 yang dilaporkan, kelmarin (Jumaat).

Ia menjadikan 15 daerah berada dalam zon merah di Sabah hari berbanding 14 sebelum ini, EMPAT (4) daerah dalam zon jingga, manakala ENAM (6) daerah dalam zon kuning dan DUA (2) zon hijau.

Kunak pernah merekodkan kadar jangkitan COVID-19 yang tinggi pada Oktober lalu, sebelum turun secara berperingkat ke zon jingga, kuning dan hijau tetapi meningkat semula kepada jingga sejak 26 Disember lalu.

Daerah itu merekodkan TIGA (3) kes baharu semalam, sama dengan Kinabatangan, manakala DUA (2) kes di Semporna dan SATU (1) kes di Ranau, semuanya dalam zon merah.

Menteri Kerajaan Tempatan dàn Perumahan negeri, Datuk Masidi Manjun yang dipetik BH Online berkata kes tertinggi dalam zon merah direkodkan di Kota Kinabalu dengan 50 kes, diikuti Lahad Datu (47), Tawau (43), Penampang (22) dan Sandakan (17).

Datuk Masidi Manjun…

“Selebihnya daerah Keningau (sembilan kes), Kota Belud dan Papar masing-masing lapan kes serta Tuaran dan Putatan masing-masing dengan enam kes…

“Bagi zon jingga, Kudat merekodkan tujuh kes, diikuti Kalabakan (enam kes), Sipitang (lima kes) dan Tenom tiada kes baharu,” katanya dalam kenyataan media perkembangan COVID-19 Sabah, di sini, malam tadi.

Enam daerah berada dalam zon kuning iaitu Kota Marudu (lima kes), Kuala Penyu (dua kes), Pitas dan Beluran masing-masing satu kes, manakala Beaufort tiada kes baharu.

Dua lagi daerah kekal dalam zon hijau iaitu Nabawan dan Tongod.

Secara keseluruhan sebanyak 254 kes baharu direkodkan di Sabah semalam berbanding 299 kes semalam, menjadikan kumulatif sebanyak 37,294 kes setakat ini.

Bagi kes sembuh, seramai 239 pesakit dibenarkan keluar hospital, menjadikan kumulatif sembuh seramai 34,873 orang, manakala 1,724 orang masih dirawat, dengan 633 orang di hospital dan 1,091 orang di pusat kuarantin dan rawatan berisiko rendah (PKRC).

Masidi berkata, kebanyakan kes COVID-19 di Sabah semalam berpunca daripada saringan kontak rapat.

“Tiada kluster baharu dilaporkan dan daripada 254 kes positif COVID-19 yang direkodkan, sebanyak 165 kes atau 65 peratus berpunca daripada saringan kontak rapat, manakala 43 kes atau 16.9 peratus saringan bergejala dan sembilan kes atau 3.5 peratus daripada saringan kluster sedia,” katanya.