Dasar Kaunseling Negara Diperkenalkan Untuk Atasi Kesihatan Mental Dalam Masyarakat

Dasar Kaunseling Negara Diperkenalkan Untuk Atasi Kesihatan Mental Dalam Masyarakat

0
SHARE

PUTRAJAYA – Dasar Kaunseling Negara akan diperkenalkan bagi menangani isu kesihatan mental dalam masyarakat dengan pemerkasaan perkhidmatan kaunseling, menurut Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPKWM).

Dalam satu kenyataan yang dipetik Bernama hari ini, KPWKM memaklumkan ia merupakan antara perkara yang dipersetujui dalam Mesyuarat Majlis Sosial Negara (MSN) Bilangan 1/2021
yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin secara sidang video semalam.

Mesyuarat itu juga membangkitkan keperluan penglibatan semua kementerian dan agensi bagi menangani isu kesihatan mental dalam masyarakat selain mewujudkan langkah intervensi sosial berhubung perkara itu.

Menurut KPWKM, tahap kesediaan negara dan strategi negara dalam menghadapi status negara tua menjelang tahun 2030 turut dibincangkan, meliputi aspek penjagaan warga emas, kewangan dan perlindungan sosial, pendidikan dan pekerjaan serta persekitaran warga emas melalui penggubalan Pelan Tindakan Warga Emas.

Selain itu, mesyuarat turut membincangkan tentang aktiviti kesukarelawanan yang banyak membantu rakyat terutamanya ketika negara dilanda pandemik COVID-19.

“Mesyuarat bersetuju bahawa terdapat keperluan untuk memperkasakan kesukarelawan melalui kerjasama pintar serta memperkenalkan Skim Bank Masa (Time Bank) bagi menggalakkan lebih ramai penyertaan aktif sukarelawan,” jelas KPWKM.

Menurut KPWKM lagi, satu kertas makluman dan empat kertas pertimbangan telah dibincangkan dalam mesyuarat itu iaitu terma rujukan MSN, semakan semula Dasar Sosial Negara, hala tuju dan Pelan Tindakan Kelestarian Sosial Ke Arah Negara Tua Menjelang 2030 sebagai persediaan negara menghadapi status negara tua.

Ia juga merangkumi peranan agensi secara bersepadu dalam menangani masalah kesihatan mental, pemerkasaan perkhidmatan kaunseling sebagai sistem sokongan dan permerkasaan kesukarelawanan di Malaysia dengan agensi terlibat.

Mesyuarat berkenaan turut dihadiri menteri-menteri Kabinet, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali, Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Tan Sri Mohd Khairul Adib Abd Rahman, pegawai kanan kementerian dan agensi terlibat