Enam Pertubuhan Kebajikan Terima Sumbangan RM5,000

Enam Pertubuhan Kebajikan Terima Sumbangan RM5,000

0
SHARE
Juliah
Norlidah bersama Juliah menyantuni kanak-kanak istimewa di Kelas Program Pendidikan Khas Integrasi, Sekolah Kebangsaan Pekan Beluran sempena Majlis Lawatan Amal ke Institusi Kebajikan Sempena Ulang Tahun Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Peringkat Negeri Sabah ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

BELURAN, SABAH – Enam buah pertubuhan kebajikan di Beluran masing-masing menerima sumbangan RM5,000 daripada Isteri Yang di-Pertua Negeri, Toh Puan Norlidah R.M Jasni sempena Majlis Lawatan Amal ke Institusi Kebajikan Sempena Ulang Tahun Keputeraan Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong Peringkat Negeri Sabah di Dewan Serbaguna Beluran.

Pertubuhan itu ialah Pertubuhan Pemulihan Dalam Komuniti (PPDK), Pertubuhan Warga Emas Labuk & Sugut (PAWE), Pasukan Kebajikan Kanak-kanak (PKKK), Pasukan Pelindung Kanak-kanak (PPKK), Pertubuhan Sukarelawan & Kebajikan (SJKM) dan Penasihat Mahkamah Kanak-Kanak (PMKK).

Norlidah diiringi oleh Isteri Ketua Menteri, Datin Seri Juliah Salag dan Isteri Setiausaha Kerajaan Negeri, Datin Dr Nuinda Alias yang juga Pengerusi PUSPANITA Cawangan Sabah.

Norlidah dan Juliah turut menyampaikan saguhati dan sumbangan kepada seramai 70 orang kanak-kanak di majlis itu.

Hadir sama ialah Pembantu Menteri Pembangunan Luar Bandar Negeri, Samad Jamri, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Telupid, Encik Jonnybone J Kurum, Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat, Datuk Sr Lee Chun Khiong, Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kebajikan Am Negeri, Jais Asri dan Pegawai Daerah Beluran, Roger Appolonius.

Terdahulu Norlidah dan Juliah mengadakan ziarah amal ke rumah-rumah orang kelainan upaya (OKU) di Taman Sungai Labuk dan menyantuni kanak-kanak istimewa di Kelas Program Pendidikan Khas Integerasi, Sekolah Kebangsaan Pekan Beluran.

Menyertai rombongan Juliah ialah Naib Yang Di-Pertua I MUTIARA GRS, Datin Seri
Cecilia Edwin Kitingan, Naib Yang Di-Pertua II, Datin Linda Ewin, Naib Yang Di-Pertua III merangkap Setiausaha Kehormat MUTIARA GRS, Datin Dg Siti Noor Hayyat Ag Mohd
Saufi dan Pengerusi Biro Rumah MUTIARA GRS, Datin Noriah Pg Ahmad.

Sementara itu, Juliah yang juga Yang Di-Pertua MUTIARA GRS menghadiri Malam Mesra “Kelibatnya Anggun Kelihatan” di Amadeus Sabah Hotel pada Rabu.

Beliau turut menyampaikan sumbangan daripada MUTIARA GRS sebanyak RM1,000
masing-masing kepada Taman Didikan Kanak-Kanak Kurang Upaya Sandakan dan
Rumah Warga Tua Sri Harapan Sandakan.

Manakala Tabung Kasih PUSPANITA Negeri Sabah turut memberi sumbangan RM500 kepada Taman Didikan Kanak-Kanak Kurang Upaya Sandakan dan Rumah Warga Tua Sri Harapan Sandakan.