Facebook Lancarkan Mesin Pembelajaran Mampu Terjemah 100 Bahasa

Facebook Lancarkan Mesin Pembelajaran Mampu Terjemah 100 Bahasa

0
SHARE

WASHINGTON – Facebook semalam melancarkan mesin pembelajaran berasaskan perisian yang dikatakan syarikat itu sebagai yang pertama mampu menterjemahkan dari mana-mana 100 bahasa tanpa bergantung kepada bahasa Inggeris.

Perisian kecerdasan buatan (AI) sumber terbuka itu dicipta untuk membantu rangkaian sosial besar-besaran menyampaikan kandungan dengan lebih baik dalam 160 bahasa kepada lebih dua bilion penggunanya di seluruh dunia.

“Pencapaian ini adalah hasil bertahun-tahun kerja asas AI Facebook dalam mesin terjemahan,” kata pembantu penyelidik Angela Fan dalam catatan blog.

Memetik laporan AFP, Fan mengatakan model baharu itu lebih tepat daripada sistem lain kerana tidak bergantung kepada bahasa Inggeris sebagai langkah perantara terjemahan.

“Apabila menterjemah, katakan dari bahasa China ke bahasa Perancis, kebanyakan model berbahasa Inggeris yang berpusatkan bahasa Inggeris menggunakan bahasa China ke bahasa Inggeris dan bahasa Inggeris ke bahasa Perancis, kerana data latihan bahasa Inggeris adalah yang paling banyak tersedia,” tulis Fan.

“Model kami secara langsung melatih data China ke Perancis untuk mengekalkan makna dengan lebih baik. Ia mengatasi sistem yang berpusatkan bahasa Inggeris sebanyak 10 mata pada metrik BLEU yang banyak digunakan untuk menilai mesin terjemahan.”

Facebook mengatakan ia sudah mengendalikan kira-kira 20 bilion terjemahan setiap hari pada suapan berita, dan ia berharap sistem baharu akan memberikan hasil yang lebih baik.

“Memecahkan halangan bahasa melalui mesin terjemahan adalah salah satu cara paling penting untuk menyatukan orang ramai, memberikan maklumat yang berwibawa mengenai COVID-19, dan memastikan mereka selamat dari kandungan berbahaya,” kata Fan.