GRS Puji Usaha Polis Membanteras PATI Di Sabah

GRS Puji Usaha Polis Membanteras PATI Di Sabah

0
SHARE
Joniston
Ketua Penerangan GRS, Datuk Joniston Bangkuai ( Sumber Foto: Gambar Google )

KOTA KINABALU, SABAH – Keputusan untuk menjalankan operasi secara besar-besaran bagi membanteras pendatang tanpa izin dari kawasan setinggan di seluruh Sabah adalah tindakan tepat.

Sambil memuji pihak polis atas keputusan itu, Ketua Penerangan Gabungan Rakyat Sabah (GRS) Datuk Joniston Bangkuai berkata, langkah itu akan membendung masalah berlarutan itu daripada terus tidak terkawal.

Beliau menegaskan bahawa keperluan untuk mengesan dan menghantar pulang warga asing yang berada di Sabah secara haram telah menjadi keutamaan kerajaan negeri di bawah pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor.

“Ketua Menteri selaku Pengerusi Keselamatan Negeri sentiasa menegaskan keperluan operasi berterusan untuk menghapuskan pendatang tanpa izin di Sabah,” katanya.

Setiap usaha mesti diambil untuk memastikan mereka yang telah tinggal lebih masa, mereka yang melanggar permit kerja mereka atau mereka yang tidak mempunyai sebarang dokumen yang sah.

Joniston berkata tindakan wajar adalah untuk menghantar pendatang tanpa izin pulang ke negara asal mereka, manakala tindakan punitif diambil terhadap penduduk tempatan yang melindungi mereka.

Beliau berkata pasukan keselamatan dan agensi penguatkuasa daripada kerajaan negeri dan persekutuan akan ditugaskan dengan tugas besar itu.

“Namun, tanggungjawab juga terletak pada setiap rakyat untuk memastikan Sabah menyingkirkan pendatang tanpa izin.

“Pemimpin masyarakat atau penduduk kampung biasa boleh memainkan peranan mereka dengan membantu pihak berkuasa mengesan penempatan pelaku, tempat mereka bekerja secara haram atau di kawasan mana mereka berlabuh,” katanya.

Beliau berkata menggunakan alasan pandemik COVID-19 yang telah berakhir dua tahun lalu, tidak lagi boleh digunakan untuk tidak mendapatkan dokumen perjalanan yang sah dan menggunakan kawasan setinggan sebagai tempat berlindung.

Baru-baru ini, Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jauteh Dikun mendedahkan bahawa 538 kawasan setinggan telah dikenal pasti di seluruh negeri dan banyak penempatan diduduki oleh pendatang tanpa izin.

Jauteh berkata polis sedang merangka pelan tindakan dengan bantuan daripada entiti kerajaan lain, dengan tumpuan kepada kawasan setinggan tersebut.

Menurut Jabatan Imigresen Sabah, seramai 8,678 individu telah dihantar pulang ke negara asal pada tahun lepas.

Pengarahnya, Datuk SH Sitti Saleha Habib Yusoff berkata pada 2023, terdapat 1,463 operasi dengan 4,108 orang ditahan.

Sitti menyifatkan kawasan setinggan sebagai “titik panas” dan menyatakan lokasi sedemikian memerlukan operasi bersepadu untuk ianya dihapuskan.