Jahid Lawat Keluarga Mangsa Kebakaran Di Tamparuli

Jahid Lawat Keluarga Mangsa Kebakaran Di Tamparuli

0
SHARE
JAHID Melawat keadaan rumah Ganih yang hangus dalam kebakaran semalam...

TAMPARULI, SABAH – Menteri Pembangunan Luar Bandar Sabah, Datuk Jahid Jahim, telah melawat keluarga mangsa kebakaran di Kampung Mangkaladoi, dekat sini, hari ini.

Kebakaran dilaporkan berlaku kira-kira jam 12.47 malam semalam memusnahkan rumah keluarga mangsa, Ganih Ajin, 59 tahun, yang kini hidup sehelai sepinggang. Bagaimanapun, tiada sebarang kemalangan jiwa dilaporkan.

Menurut Pengerusi JPKK Kg Mangkaladoi, Lucas Lo, rumah tersebut didiami seramai lima orang anak-beranak.

Kejadian turut melibatkan dua buah kereta dan sebuah motosikal milik ahli keluarga berkenaan, turut hangus terbakar.

Lucas memberitahu, kesemua ahli keluarga mangsa kini tinggal di rumah milik adik kepada Ganih, Pn Rukiah Ajin, buat sementara waktu.

Dalam pada itu, Jahid memuji tindakan pantas anak mangsa yang bertindak berani menyelamatkan ibu mereka sebelum berlaku kejadian tidak diingini, dan berharap agar seluruh ahli keluarga tabah menerima kejadian yang berlaku.

Beliau turut meminta kepada Jabatan Kebajikan dan pihak berkaitan agar dapat membantu keluarga yang dilanda musibah berkenaan dengan kadar segera.

Pada lawatan tersebut, Jahid turut menyampaikan bantuan barangan dapur dan makanan kepada keluarga mangsa, beserta sumbangan peribadi beliau.

JAHID Turut menyampaikan barangan dapur dan bantuan peribadinya kepada Ganih dan keluarga sambil disaksikan Herman dan Siti…

“Semoga segala urusan-urusan keluarga ini dipermudahkan,” katanya.

Turut hadir Penolong Pegawai Daerah Kecil (ADO) Tamparuli, Herman Tunggiging, Setiausaha Politik KPLBS, Jilias Lintar, Pegawai Kebajikan Daerah Kecil Tamparuli, Siti Faizah Asli, para pegawai dari Unit Pemimpin Pembangunan Masyarakat (UPPM), dan beberapa pemimpin masyarakat lain.