KABINET BERSETUJU HIDUPKAN SEMULA LEMBAGA PADI DAN BERAS SABAH: KM HAJIJI

KABINET BERSETUJU HIDUPKAN SEMULA LEMBAGA PADI DAN BERAS SABAH: KM HAJIJI

0
SHARE
Hajiji
Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Kabinet Negeri Sabah bersetuju untuk menghidupkan semula Lembaga Padi dan Beras Sabah sebagai sebahagian daripada inisiatif untuk meningkatkan pengeluaran makanan dan memastikan keselamatan makanan.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata kebangkitan semula lembaga tersebut adalah penting memandangkan Sabah kini mengimport kira-kira 70 peratus daripada keperluan berasnya.

“Sabah perlu meningkatkan sara diri makanannya dan kita akan dapat melakukannya dengan kebangkitan Lembaga Padi dan Beras Sabah.

“Kabinet negeri akan mengemukakan syor kepada Yang Dipertua Negeri Sabah untuk kelulusan penubuhan Lembaga Padi dan Beras Sabah seperti yang termaktub dalam Seksyen 3 Enakmen Lembaga Hasil Pertanian 1981,” katanya pada pasca mesyuarat kabinet Jabatan Ketua Menteri di Menara Kinabalu, semalam.

Dalam langkah tegas, Hajiji berkata kabinet negeri juga bersetuju memberi kebenaran khas kepada pelabur yang beroperasi di taman perindustrian di negeri ini untuk menyediakan kemudahan penjanaan kuasa untuk kegunaan mereka sendiri.

“Langkah ini penting untuk menarik pelabur dan mengekalkan mereka yang sudah beroperasi terjejas akibat isu elektrik,” katanya.

Hajiji berkata dalam usaha untuk mengurangkan permintaan tenaga di Sabah, Kabinet juga telah memutuskan untuk membenarkan rumah kedai, bangunan dan premis kediaman memasang sistem tenaga solar tanpa mendapatkan kelulusan daripada Sabah Electricity Sdn Bhd (SESB).

Mengenai program Rumah Keduaku Sabah (SBH-MM2H), Jemaah Menteri juga telah meluluskan had umur pemohon kepada 30 tahun ke atas dan membenarkan peserta program itu menjual hartanah mereka selepas lima tahun dengan syarat mereka perlu membeli rumah baharu berharga tidak kurang daripada RM600,000.

Hajiji berkata di bawah dasar baharu itu, pelantikan ejen SBH-MM2H mestilah daripada syarikat tempatan Sabah.