
KOTA KINABALU, SABAH – Kepulangan pelancong China hanya akan memberi kesan minima kepada keselamatan makanan Sabah kata Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Chan Foong Hin.
Kemasukan semula pelancong dari negara tersebut menimbulkan kebimbangan di kalangan penduduk tempatan yang berpendapat mereka mungkin terpaksa berbelanja lebih untuk makanan laut kerana permintaan yang lebih tinggi.
Kajian marin yang dijalankan oleh pelbagai NGO di perairan Malaysia sejak sedekad lalu dengan yang terbaru pada 2018 semuanya memberi amaran tentang kehabisan akibat penangkapan ikan yang berlebihan.
Menteri Pertanian dan Perikanan negeri, Datuk Seri Jeffrey Kitingan pada 2022 berkata sumber perikanan telah melepasi paras sara diri (SSL) 100 peratus, namun jumlah itu hanya mengambil kira penduduk tempatan.
“Makanan laut mempunyai pelbagai jenis. Secara umumnya, SSL makanan laut Sabah berada pada tahap 100 peratus tetapi apabila kita bercakap tentang jenis tertentu, ia boleh menjadi senario lain.
“Makanan laut adalah salah satu tempat jualan pelancong Sabah. Walaupun begitu, pelancong China akan memilih makanan laut berkualiti tinggi, ini bermakna makanan ruji tempatan seperti basung tidak akan terjejas.
“Mungkin udang besar yang digunakan di kedai laksa kegemaran anda akan (terjejas), tetapi saya ragu ia akan memberi impak yang besar.
“Walaupun begitu, saya percaya Kementerian Pertanian dan Perikanan Negeri perlu sentiasa memantau keadaan,” katanya.
Chan mendedahkan bahawa walaupun ramai rakyat Sabah berpendapat mereka adalah pengeluar makanan laut nombor satu negara tetapi mengambil tempat kedua selepas sebuah bandar kecil di Perak bernama Hutan Melintang.
“Tetapi Sabah mempunyai kualiti makanan laut terbaik kerana ekosistem marinnya, cuma Perak mempunyai akuakultur yang unggul dan tangkapan laut dalam,” tambahnya.
Bagaimanapun, Chan berkata, kedua-dua tempat itu tidak dikecualikan daripada cukai “Vietnam” – kapal asing yang menceroboh dan merompak sumber asli negara, antara faktor lain kehabisan hidupan marin.
Mengulas mengenai pecahan makanan sejuk beku bernilai RM33 juta di sini membabitkan sembilan sindiket minggu lepas, Chan berkata beliau berasa lega aktiviti tidak bertanggungjawab itu akhirnya didedahkan polis selepas 10 tahun.
“Ada yang mungkin mempersoalkan mengapa hanya selepas sekian lama? Ia mungkin disebabkan sifat kompleks makanan perindustrian yang rumit.
“Orang luar kata itu kerja kartel tetapi kita mesti faham sama ada mereka (secara haram) mengawal import atau terus dari sumbernya.
“Laporan yang dikeluarkan Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) menyebut beberapa kes membabitkan pihak tertentu memanipulasi keluaran terus daripada kilang pemprosesan luar negara.
“Kerajaan mesti menekankan perkara keselamatan makanan ini kerana kita tidak boleh bertolak ansur dengan sebarang salah laku daripada kartel makanan ini,” katanya.
Beliau turut menambah pihaknya dan kerajaan akan mengadakan lebih banyak penglibatan dalam mengukuhkan lagi slogan Kerajaan Perpaduan.
Chan ditemui pada majlis sambutan rumah terbuka Tahun Baharu Cina 2023 Menteri Pembangunan Perindustrian Negeri Phoong Jin Zhe di Sekolah Tinggi Kota Kinabalu, Selasa lepas.