Kerajaan Kini Jalankan Kajian Terperinci Cari Jalan Kurangkan Kos Barangan Asas Di...

Kerajaan Kini Jalankan Kajian Terperinci Cari Jalan Kurangkan Kos Barangan Asas Di Sabah Dan Sarawak

0
SHARE
Tan Sri Muhyiddin Yassin...

KOTA KINABALU – Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan kini menjalankan kajian terperinci dalam mencari jalan untuk mengurangkan kos sara hidup di Sabah dan Sarawak di mana harga kebanyakan barangan terutama makanan, dijual lebih tinggi berbanding di Semenanjung.

Perdana Menteri berkata perkara itu dibangkitkan dalam mesyuarat Kabinet baru-baru ini dan beliau telah mengarahkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Alexander Nanta Linggi untuk menyediakan laporan.

“Saya bagitahu, Alex kamu perlu kaji mengapa kos sara hidup di Sabah dan Sarawak sentiasa lebih tinggi berbanding di Semenanjung…

“Kita ada skim bantuan, subsidi untuk pengangkutan yang masih berjalan supaya kita dapat kurangkan harga, tetapi aduan kita masih terima, kerana saya mendengar keluhan serta rintihan di lapangan, saya tahu apa yang rakyat Sabah rasa,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap di program ceramah perdana Gabungan Rakyat Sabah (GRS) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Petagas sempena Pilihan Raya Negeri Sabah di sini malam ini.

Muhyiddin yang dipetik Bernama berkata antara lainnya ialah kajian akan turut melihat sama ada harga barangan lebih tinggi kerana dipengaruhi polisi Kabotaj, peniaga sengaja mengambil untung lebih banyak atau masalah pengangkutan.

“Apa jua permasalahan ini akan dikaji Kerajaan Persekutuan, nanti saya nak minta laporan tentang cara bagaimana kita dapat cari jalan, ikhtiar untuk tentukan supaya kos sara hidup di Sabah dan Sarawak dapat kita turunkan,” katanya.

Perdana menteri berkata antara strategi beliau termasuk mengeluarkan sebanyak mungkin bahan makanan menggunakan sumber alam yang banyak di kedua-dua negeri.

“Saya rasa di sini masih banyak tanah, ada sungai, ada laut, ada hutan belantara dan ada tanah yang terbuka luas… Kita gunakan untuk tanam apa sahaja, kalau lebih tanamannya boleh dijual ke Hong Kong, China dan sebagainya, itu pasaran yang kita ada.

“Tetapi yang penting ialah untuk bekalkan setiap makanan kepada rakyat di Sabah dengan harga berpatutan, ini yang akan kita buat dan ia bukan hanya untuk Sabah tetapi juga untuk seluruh negara,” katanya.

Selaku Pengerusi Jawatankuasa Kabinet Mengenai Dasar Sekuriti Makanan Negara, Muhyiddin memberi komitmen untuk memastikan negara mempunyai jaminan bekalan makanan yang mencukupi.

“Bila sebut soal jaminan makanan ini, Singapura adalah negara nombor satu di dunia yang dikatakan dalam soal makanan, jaminan makanan itu telah ada.

“Malaysia pula di tangga ke-28 di bawah sedangkan Malaysia mempunyai khazanah muka bumi yang banyak…

“Tetapi kita tidak mempunyai hasil yang cukup untuk menampung penggunaan kita, ini adalah serius dan kita perlu menelitinya,” katanya.