Kilang Rumpai Laut Terjejas Pencerobohan Lahad Datu 2014 Beroperasi Semula

Kilang Rumpai Laut Terjejas Pencerobohan Lahad Datu 2014 Beroperasi Semula

0
SHARE
Phoong
Pemilik Lucky Frontier menjelaskan operasi dan tujuan pelbagai mesin di kilang itu kepada Phoong dan para perwakilan kementerian ( Sumber Foto: Ihsan MIDE )

KOTA KINABALU, SABAH – Kilang pemprosesan rumpai laut, Lucky Frontier Sdn Bhd yang telah berhenti beroperasi pada 2014 berikutan pencerobohan di Lahad Datu membuat kemunculan semula.

Baru-baru ini, Menteri Pembangunan Perindustrian dan Keusahawanan Sabah, Datuk Phoong Jin Zhe, melawat kilang itu di Kunak.

Beliau turut menekankan peranan kritikal hiliran dalam pembangunan perindustrian Sabah bagi meningkatkan keupayaan eksport.

Semasa lawatan yang diketuai oleh pemilik kilang Edwin dan David Kiung, Phoong menerokai keupayaan pengeluaran kilang itu, yang boleh mengendalikan sehingga 10 tan rumpai laut setiap hari, memprosesnya menjadi karaginan halus dan separuh halus.

Karagenan ialah produk berharga yang digunakan dalam produk tenusu, kosmetik, dan bidang perubatan.

“Selepas beberapa misi perdagangan di luar negara, jelas bahawa terdapat permintaan global untuk serbuk karagenan.

“Menghidupkan semula kilang ini akan membolehkan kami memenuhi permintaan itu terus dari Sabah,” kata Phoong.

Pada masa ini, rumpai laut tempatan dieksport keluar dalam bentuk bahan mentah.

Phoong menekankan kepentingan strategik untuk mendapatkan semula kawalan ke atas proses ini.

“Sudah tiba masanya kita mengambil semula kawalan ke atas bahan mentah dan menguruskan pengeluaran hiliran secara tempatan.

“Ini bukan sahaja akan mengekalkan nilai dalam negeri kita tetapi juga mengukuhkan kemerdekaan ekonomi kita.

“Selaras dengan inisiatif Ekonomi Biru Sabah yang diperjuangkan oleh Ketua Menteri, usaha ini sejajar dengan matlamat yang lebih luas iaitu pertumbuhan ekonomi yang mampan dan inklusif untuk negeri ini,” katanya.

Beliau turut memberikan keutamaan kepada sektor itu dengan melibatkan diri dengan syarikat tempatan dalam pembangunan industri rumpai laut.

Katanya ia mempunyai potensi di Kunak dan Semporna, yang mempunyai banyak bekalan rumpai laut hulu yang masih belum diterokai sepenuhnya.

“Adalah penting untuk kita memulakan industri rumpai laut kita dan meneroka semua jalan yang mungkin untuk membangunkan sektor ini,” katanya.