KKIP, SK Nexilis Malaysia Meterai Perjanjian Sewa Buka Kilang Pembuatan Kerajang Tembaga...

KKIP, SK Nexilis Malaysia Meterai Perjanjian Sewa Buka Kilang Pembuatan Kerajang Tembaga Di Sabah

0
SHARE
Dr Joachim (dua kiri) dan Shin (dua kanan) menunjukkan dokumen Perjanjian Sewa yang ditandatangani...

KOTA KINABALU, SABAH – K.K.I.P. Sdn Bhd, pemaju dan pengurusan Taman Perindustrian Kota Kinabalu (KKIP), dan SK Nexilis Malaysia Sdn Bhd pada Isnin memeterai Perjanjian Sewa untuk pembukaan kilang pembuatan kerajang tembaga di kawasan itu.

Dokumen tersebut ditandatangani dan ditukar antara Menteri Pembangunan Industri (MID), Datuk Dr Joachim Gunsalam, yang juga Pengerusi K.K.I.P Sdn Bhd, dan Shin Dong Hwan, Ketua Pegawai Eksekutif SK Nexilis Malaysia Sdn Bhd, dalam satu majlis yang diadakan di K.K.I.P. Bangunan Sdn Bhd di KKIP petang tadi.

Setiausaha tetap MID, Thomas Logijin, dan Han Saegyu dari SK Nexilis menjadi saksi penandatanganan dan pertukaran dokumen.

Dalam ucapannya, Dr Joachim menyambut baik penandatanganan Perjanjian Sewa itu dengan mengatakan bahawa ia memang merupakan peristiwa yang sangat penting terutama bagi Kerajaan Negeri Sabah.

“Bagi pihak kerajaan Sabah, kami mengalu-alukan SK Nexilis dengan pelaburan bernilai RM2.3 bilion di Sabah, yang akan mewujudkan 400 pekerjaan untuk orang di Negeri ini…

“Terima kasih kepada SK Nexilis yang telah berusaha supaya ini dapat dilaksanakan. Terima kasih juga atas kerja keras pasukan tempatan yang diketuai oleh bekas Setiausaha Tetap MID kami, Datuk Madiyem Layapan, dan kepada semua agensi dalam MID, serta MIDA dan MITI, DBKK, Pengarah Jabatan Tanah dan Ukur Negeri, Negeri Pejabat Peguam Negara, SESB, Jabatan Air Sabah, SEC dan KKIP Sdn Bhd,” katanya.

Dr Joachim berkata, Kerajaan Negeri berharap ini hanya perancangan awal kerana dalam rundingan untuk pelabur di kilang kaca dari China.

Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) K.K.I.P Sdn Bhd, Datuk Ir. Melvin Disimond, dan ahli lembaga K.K.I.P. yang lain.