KKM Mengesan Mutasi Baharu COVID-19 (A701V) Di Sabah

KKM Mengesan Mutasi Baharu COVID-19 (A701V) Di Sabah

0
SHARE
Gambar sekadar hiasan...

PUTRAJAYA – Mutasi baharu virus COVID-19 yang dikenali sebagai A701V telah dikesan di Malaysia oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), demikian menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurut beliau, mutasi itu dikesan hasil ujian terhadap 60 sampel daripada kluster Benteng Lahad Datu di Sabah.

KKM setakat ini belum dapat menyimpulkan sama ada mutasi baharu itu memiliki tahap kebolehjangkitan yang tinggi atau bersifat ‘ganas’.

“Ogos lalu, kita mengesan mutasi virus D614G di Kedah melalui kluster Sivagangga, selain ia turut dikesan di Johor di dan Sabah…

“Hasil ujian daripada 60 sampel daripada kluster Benteng Lahad Datu pula, kita mendapati terdapat juga mutasi A701V, yang turut pernah dikesan di Afrika Selatan, Australia dan Belanda.

“Bagaimanapun, kita belum dapat pastikan impak kesihatannya, sama ada mutasi A701V ini memiliki kebolehjangkitan yang tinggi atau bersifat ‘ganas’ seperti D614G,” katanya pada sidang media mengenai COVID-19 di sini, semalam.

Dr Noor Hisham yang dipetik BH Online turut berkata bahawa virus COVID-19 akan sentiasa bermutasi, namun apa yang perlu diberi tumpuan ialah sama ada mutasi baharu itu memiliki impak kesihatan yang lebih besar, berbanding varian sedia ada.

Tan Sri Datuk Dr Noor Hisham Abdullah…

“Contohnya seperti mutasi D614G didapati memiliki 10 kali lebih jangkitan. Begitu juga varian baharu di United Kingdom (UK) dikenali sebagai VUI-202012/01, yang dikatakan 70 peratus lebih mudah berjangkit.

“Kementerian Kesihatan sedang memantau kesan mutasi baharu A701V ini, dari segi sama ada ia memiliki kesan pada keberkesanan vaksin, kadar kebolehjangkitan meningkat dan keganasan virus ini,” katanya.

Ditanya sama ada kerajaan akan menambah kembali tempoh kuarantin individu dari luar negara kepada 14 hari, berbanding 10 hari susulan penemuan mutasi baharu di UK, Dr Noor Hisham berkata, kerajaan masih kekal dengan tempoh 10 hari.

“Kajian menunjukkan tidak banyak beza antara kuarantin selama 10 hari atau 14 hari kerana kebanyakan kes yang dijangkiti virus itu akan bergejala atau boleh dikesan pada minggu pertama…

“Jika lihat varian baharu di UK, Malaysia masih mengekalkan sekatan masih dijalankan membabitkan 23 negara, dan individu dari negara terbabit akan kekal disaring dan dipantau selama 10 hari,” katanya.