Masidi Gesa Lebih Banyak NGO Bekerjasama Dengan Kerajaan Negeri

Masidi Gesa Lebih Banyak NGO Bekerjasama Dengan Kerajaan Negeri

0
SHARE
Masidi
Masidi melukis batik ketika Majlis Makan Malam RCKKPearl ke-9 bertempat di Magellan Sutera ( Sumber Foto: Ihsan MOF Sabah )

KOTA KINABALU, SABAH – Menteri Kewangan, Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun menggesa agar lebih banyak NGO bekerjasama dengan kerajaan negeri dalam komuniti projek pembangunan terutamanya di kawasan luar bandar.

Beliau berkata, projek seperti yang diusahakan oleh Rotary Club of Kota Kinabalu Pearl
(RCKKPearl) di Ranau, Pitas dan kawasan luar bandar yang lain adalah usaha yang patut dipuji dan amat disambut baik oleh kerajaan negeri.

“NGO seperti RCKKPearl mempunyai rekod prestasi yang kukuh dengan cekap dan berjaya
menjalankan projek pembangunan komuniti dan saya memuji mereka bukan sahaja untuk mereka komitmen tetapi juga keupayaan mereka untuk menghulurkan wang tetapi masih memaksimumkan impak untuk orang ramai.

“Saya dapati pendekatan kerjasama kerajaan-NGO akan paling berkesan untuk projek seumpama ini kerana kami dapat membelanjakan lebih sedikit wang tetapi memberi manfaat kepada lebih ramai orang,” katanya.

Masidi berkata demikian semasa berucap pada Majlis Makan Malam RCKKPearl ke-9 bertempat di Magellan Sutera pada Sabtu lalu.

Dalam pada itu, beliau turut mengumumkan geran RM100,000 sebagai pelengkap usaha kelab itu, setelah selesai mengumpul hampir RM400,000 melalui sumbangan dan lain-lain cara mengumpul dana.

“Ini bukan geran menyeluruh di mana kelab bebas berbelanja seperti yang mereka kehendaki, namun, ia adalah tanda pengiktirafan dan sokongan kerajaan untuk projek bekalan air masa depan mereka
untuk kampung di Pitas, Kota Marudu dan Ulu Sugut di Ranau,” katanya

Semasa bercakap kepada pemberita semasa makan malam itu, Masidi menambah bahawa kerajaan negeri sedang terbuka untuk mempertimbangkan permohonan daripada organisasi lain dengan khusus dan jelas projek komuniti.

“Kadang-kadang ia bukan sekadar mempunyai dana untuk melaksanakan projek, tetapi juga kemampuan untuk meregangkan sumber dengan berkesan, dan RCKKPearl telah cemerlang dalam aspek ini dengan rajin menguruskan dana yang dikumpul melalui kerja keras dan dedikasi,” katanya.