Menjadikan Pelabuhan Sabah Sebagai Pusat Pemuatan Bakal Menguntungkan Negeri – Jeffrey

Menjadikan Pelabuhan Sabah Sebagai Pusat Pemuatan Bakal Menguntungkan Negeri – Jeffrey

0
SHARE
Jeffrey
Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan

KOTA KINABALU, SABAH – Adalah satu langkah besar buat Kerajaan Madani untuk membuka semua pelabuhan termasuk Sabah.

Timbalan Ketua Menteri I merangkap Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah, Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan berkata pusat muatan negara akan meningkatkan manfaat kepada Sabah serta meningkatkan ekonomi dalam jangka panjang.

“Saya telah meminta sekurang-kurangnya dua kali kepada kerajaan Persekutuan sebelum ini untuk mengisytiharkan Pelabuhan Kontena Kota Kinabalu Sepangar sebagai pusat muatan negara kedua selepas Pelabuhan Klang tetapi ditolak,” kata Dr Jeffrey dalam sebuah kenyataan hari ini.

Pelabuhan Sabah dan Sepangar terletak secara strategik di tengah-tengah rantau ASEAN dan pintu masuk ke rantau BIMP-EAGA.

Katanya, menjadikan Pelabuhan Sepangar sebagai pusat muatan negara kedua akan membuka peluang logistik, perniagaan dan ekonomi baharu yang membawa Sabah dan Sepangar menjadi hab logistik dan maritim untuk BIMP-EAGA dan rantau ASEAN yang lebih luas.

“Malangnya, pihak berkuasa Persekutuan gagal melihat faedah ekonomi dan sosio-ekonomi dan spin-off Pelabuhan Sepangar sebagai pusat muatan negara kedua dan gagal melayan permintaan saya sebelum ini.

“Pihak berkuasa Persekutuan juga gagal menyedari bahawa pembangunan dan pertumbuhan ekonomi serta pengayaan Sabah dan Sepangar akan menyumbang secara positif kepada ekonomi Malaysia.

“Sabah terletak di pintu masuk ke wilayah yang agak kurang membangun tetapi mempunyai potensi yang sangat besar, lebih-lebih lagi dengan peralihan ibu kota Indonesia Nusantara di Kalimantan Timur dan pertumbuhan dan kestabilan Wilayah Autonomi Moro di Selatan Filipina.

“Dengan penyingkiran Pelabuhan Klang sebagai pusat muatan negara tunggal dan membuka semua pelabuhan Malaysia yang lain terutamanya untuk pelabuhan Sabah akan membawa kepada pembangunan lanjut Sabah terutamanya dalam industri logistik dan maritim,” jelasnya.

Jeffrey berkata memandangkan dasar kabotaj dan dasar pusat muatan nasional telah dimansuhkan, kerajaan Persekutuan perlu menilai semula keutamaan mereka ke atas pelabuhan dan industri maritim di Sabah.

“Saya sangat positif bahawa langkah itu akan memacu serta merangsang lagi ekonomi Sabah dan wilayah terdekatnya dengan Pelabuhan Sepangar di Pantai Barat dan Pelabuhan POIC di Pantai Timur terletak secara strategik dan bersedia untuk mengambil peluang tambahan,” katanya.

Di peringkat tempatan, katanya, Kementerian Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan kami akan berusaha untuk meningkatkan infrastruktur dan peluang perniagaan kami dengan pembangunan pelabuhan perikanan dan pemprosesan hiliran.

“Ini adalah selaras dengan visi negeri untuk membangunkan Ekonomi Biru Sabah dan membuat lonjakan ke dalam industri maritim dan perikanan,” tambahnya.