MP Sabah, Sarawak Lebih Memahami Misi Dan Visi Berhubung MA63 – Ongkili

MP Sabah, Sarawak Lebih Memahami Misi Dan Visi Berhubung MA63 – Ongkili

0
SHARE
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili mempengerusikan taklimat khas mengenai Perjanjian Malaysia 1963 untuk ahli parlimen Sabah dan Sarawak di Bangunan Parlimen pada Selasa (9 Nov)...

KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak dari blok kerajaan kini lebih memahami misi dan visi Bahagian Hal Ehwal Sabah dan Sarawak, hasil dari taklimat khas yang diadakan, di sini, hari ini.

Bercakap selepas mempengerusikan dan mengetengahkan isu-isu yang dibangkitkan ahli-ahli parlimen Sabah dan Sarawak semasa taklimat khas yang berlangsung selama dua jam mengenai Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) di bangunan Parlimen, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili menyifatkan sesi perbincangan tersebut sebagai “rancak dan membuahkan hasil”.

“Ahli-ahli Parlimen dari Sabah dan Sarawak sangat interaktif dan turut membangkitkan isu dan persoalan yang bukan sahaja berkaitan pembangunan, hal keselamatan, tetapi juga menyentuh kesejahteraan rakyat Sabah dan Sarawak…

“Ia menunjukkan betapa komited para penggubal undang-undang di negara ini untuk memastikan hak Sabah dan Sarawak, serta rakyatnya, dilaksanakan, seperti yang termaktub di bawah MA63,” kata Ongkili.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Ongkili berkata program serupa akan diadakan di Sabah untuk memberi taklimat kepada para pemimpin blok kerajaan Sabah yang dijadualkan semasa persidangan Bajet 2022 negeri bulan depan.