Musa Aman Umum Mempunyai ‘Majoriti Mudah’ Bentuk Kerajaan Baharu Sabah

Musa Aman Umum Mempunyai ‘Majoriti Mudah’ Bentuk Kerajaan Baharu Sabah

0
SHARE

KOTA KINABALU, SABAH – Bekas ketua menteri Sabah, Tan Sri Musa Aman hari ini mengumumkan beliau mempunyai ‘majoriti mudah’ untuk membentuk kerajaan negeri baharu selepas mendapat sokongan mencukupi daripada ADUN negeri itu.

Menurut sumber, sokongan ADUN itu datang daripada Warisan, PKR, PPBM dan UMNO sendiri.

Sumber foto dipetik daripada laman media sosial Facebook…
Sumber foto dipetik daripada laman media sosial Facebook…

“Langkah seterusnya ialah menemui gabenor Sabah dan menyerahkan akuan berkanun (SD) daripada ADUN kepada beliau,” kata ADUN Sungai Sibuga itu pada sidang media di sini, petang tadi.

Sumber foto dipetik daripada laman media sosial Facebook…
Sumber foto dipetik daripada laman media sosial Facebook…

Berikut merupakan Kenyataan Rasmi YB Tan Sri Datuk Seri Panglima Musa Bin Haji Aman;

1. Alhamdulilah saya bersyukur kepada Allah swt kerana akhirnya dengan izin Tuhan, ingin memaklumkan bahawa satu gabungan baharu telah di bentuk bersama dengan Ahli Dewan Undangan Negeri Sabah (ADUN) dari pelbagai parti.

2. Saya juga ingin memaklumkan yang Menteri Keselamatan dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin dan Datuk Nardin, Setiausaha Politik kepada PM telah membuat Kunjungan Hormat kepada Tuan Yang Terutama pagi tadi untuk memaklumkan gabungan baru yang menyokong Perikatan Nasional di bawah kepimpinan Perdana Menteri YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin telah memperolehi sokongan majoriti untuk membentuk kerajaan baru.

3. Tuan Yang Terutama (TYT) telah meminta saya mengemukakan surat-surat akuan bersumpah yang mengesahkan sokongan mereka.

4. Saya telah menerima surat akuan bersumpah ADUN yang mengesahkan pendirian mereka menyokong gabungan baharu yang saya ketuai.

5. Melangkah ke hadapan, kerajaan gabungan baru akan berusaha memperbaiki dan menghasilkan dasar yang lebih baik untuk membawa Sabah keluar dari keadaan ekonomi yang getir pada saat ini akibat kelemahan Kerajaan Parti Warisan termasuk dalam mengatasi penularan wabak COVID-9.

6. Bersama dengan bantuan kerajaan Persekutuan, saya percaya kita bersama-sama dapat mengatasi cabaran yang berlaku, melonjakkan ekonomi, mewujudkan peluang2 pekerjaan dan meningkatkan kehidupan masyarakat.

7. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang secara konsisten mempercayai dan menyokong saya. Saya tidak mengharapkan apa-apa kecuali komitmen dan dedikasi sepenuhnya dari semua wakil rakyat untuk kepentingan dan kesejahteraan rakyat.