Nenas MD2 Dijangka Naikkan Taraf Hidup Penduduk Daif Kampung Gana Kota Marudu

Nenas MD2 Dijangka Naikkan Taraf Hidup Penduduk Daif Kampung Gana Kota Marudu

0
SHARE
Peto (berdiri dua kanan) menyaksikan penandatanganan MoU nenas runtuh tersebut.

KOTA KINABALU: Penduduk daif Kampung Gana di Kota Marudu dijangka menerima manfaat daripada hasil nenas sebanyak 5,000 tan bernilai RM20 juta menjelang Oktober tahun ini.

Projek tanaman dengan kerjasama Lembaga Industri Getah Sabah (LIGS) dan dua syarikat Semenanjung, Rompin Integrated Pineapple Industries dan Una Crop, menghasilkan varieti MD2.

Memorandum persefahaman tiga penjuru itu ditandatangani di SICC, di sini, pada Selasa, disaksikan Pembantu Menteri Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah Peto Galim.

Beliau berkata LIGS diperuntukkan RM11 juta oleh Kementerian Ekonomi untuk mengusahakan 200 ekar kawasan tersebut.

“Kampung Gana dipilih kerana sebagai kawasan pedalaman, banyak peluang untuk diusahakan.

Pemain utama dalam projek ini adalah penduduk kampung sendiri, kesemua 450 yang terlibat. Kami menjangkakan 1,000 peserta menjelang Fasa 2 projek ini.

“Sekiranya terdapat hasil positif maka kami akan melihat kesinambungan projek itu,” katanya.

Peto memuji langkah agresif yang diambil untuk mengeluarkan rakyat daripada kepompong kemiskinan kerana kedua-dua syarikat itu akan membeli semua hasil tuaian.

“Petani tidak perlu memikirkan cara untuk menjual…kami juga berharap pada masa hadapan akan wujud industri hiliran nenas di Sabah.

“Kami juga mengimpikan untuk membawa teknologi yang diguna ke kawasan lain dalam Negeri yang luas ini,” katanya.

Turut hadir, Pengerusi Rompin Integrated Pineapple Industries Sdn Bhd Dato’ Shahrul Nizam Abdul Aziz, Pengarah Urusan Una Crop Sdn Bhd Mohamad Hidhir Hamin dan Setiausaha Tetap Maffi Datuk Robert Stidi.