Pelan Pemulihan Tercemar Dengan Berita Palsu – Gee

Pelan Pemulihan Tercemar Dengan Berita Palsu – Gee

0
SHARE
Gee Tien Siong...

KOTA KINABALU, SABAH – Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor, semalam telah mengumumkan bahawa ‘dine-in’ untuk restoran akan dibenarkan di bawah Fasa Satu rancangan pemulihan negeri bermula hari ini (Selasa) tapi malangnya dirosak oleh BERITA PALSU, kata Gee Tien Siong.

Gee, yang merupakan naib presiden Parti Progresif Sabah (SAPP) dan Pemimpin Pembangunan Masyarakat (PPM) Luyang mengatakan niat baik kerajaan untuk menghidupkan semula sektor makanan dicemari berita palsu oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

“Mereka mengatakan bahawa penguat kuasa Kesihatan mengeluarkan saman di sekitar bandar kepada pengusaha restoran kerana membenarkan ‘dine-in’…

“Khabar angin ini menimbulkan kekacauan kepada orang awam. Pekedai terpaksa cepat-cepat menarik balik meja dan kerusi mereka dan meminta pelanggan untuk segera tinggalkan premis setelah dihidang makanan,” kata Gee.

“Menariknya, berita palsu ini tersebar secara viral dan signifikan di Kota Kinabalu,” tambahnya.

Gee dan Yong Yit Jee, yang merupakan ahli majlis tertinggi SAPP dan peguam telah membuat laporan polis mengenai berita palsu ini di Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Kinabalu, hari ini.

Pesuruhjaya Polis Sabah mengesahkan bahawa tidak ada notis kompaun yang dikeluarkan untuk makan di premis hari ini.

Dia mengatakan polis sedang menunggu SOP Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan buat masa ini, polis akan mengikuti pengumuman Ketua Menteri.

Sementara itu, Gee mengecam sikap Setiausaha Agung DAP Sabah, Chan Foong Hin yang tidak bertanggungjawab.

Chan Foong Hin…

“Sebagai pemimpin, dia tidak berusaha untuk menghentikan khabar angin itu. Sebaliknya, dia tampil dan secara terbuka menyebarkan khabar angin itu dengan mendakwa bahawa pegawai penguat kuasa seluruh Sabah tanpa SOP baharu memberikan amaran kepada pengusaha kedai kopi dan penjual makanan untuk berhenti berniaga,” katanya.

Gee menasihati mereka yang berniat buruk untuk saling berbelas kasihan dan berhenti menyebarkan ketakutan dan kekacauan.

“Sebaliknya, semua mesti menyedari situasi yang kita hadapi adalah bersama-sama dan mudah-mudahan dapat keluar dari wabak ini dengan lebih cepat dan selamat,” tambah beliau.