PEMBINAAN MUKA SAUK KEDUA DILULUSKAN, ATASI KEKURANGAN AIR DI PAPAR

PEMBINAAN MUKA SAUK KEDUA DILULUSKAN, ATASI KEKURANGAN AIR DI PAPAR

0
SHARE
Hajiji
Hajiji ketika melawat tapak cadangan pembinaan muka suak kedua di Kampung Kabang ( Sumber Foto: Ihsan JKM Sabah )

PAPAR, SABAH – Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor telah mengarahkan Jabatan Air dan Jetama Sdn Bhd untuk membina muka suak kedua untuk menyalurkan air kepada Loji Rawatan Air (LRA) Limbahau di sini.

Muka suak kedua itu dicadangkan dibina di Kampung Kabang yang terletak lebih jauh di hulu Sungai Papar bagi mengelak berulangnya kemasukan air masin yang telah memaksa penutupan LRA Limbahau.

“Cadangan pengambilan air kedua di Kampung Kabang akan menjadi penyelesaian kepada masalah isu air masin di Kampung Limbahau,” katanya selepas melawat LRA Limbahau hari ini.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup yang juga Ahli Parlimen Papar, Datuk Armizan Mohd Ali sebelum ini telah mencadangkan muka suak kedua paling sesuai untuk digunakan sebagai alternatif kepada sumber air mentah apabila pengambilan sedia ada bermasalah.

Ketua Menteri diberi taklimat oleh Jurutera Air Daerah Afiq Abqari Nain bahawa paras kemasinan di pengambilan air LRA Limbahau telah melebihi 4,000 miligram seliter (mg/L), iaitu jauh lebih daripada standard maksimum iaitu hanya 120 (mg/L).

Air masin telah mengalir sejauh 13km ke Sungai Papar, mengatasi pengambilan air LRA SBAK Limbahau iaitu kira-kira 8km dari muara Sungai Papar.

Hajiji juga diberitahu bahawa penutupan LRA SBAK Limbahau sejak 17 Feb ditambah pula dengan dua loji air lain di Papar iaitu Jetama dan Kogopon yang tidak beroperasi sepenuhnya, telah mengakibatkan penurunan pengeluaran kepada 35 juta liter sehari (MLD) berbanding kapasiti penuhnya sebanyak 63 MLD.

“Saya datang ke sini hari ini untuk melihat keadaan sebenar di Papar yang memerlukan tindakan bersepadu daripada semua agensi berkaitan.

“Berdasarkan taklimat daripada Pegawai Daerah, jurutera dan Pengarah Jabatan Air Negeri Sabah, saya dapat lihat tindakan telah diambil untuk mengurangkan beban rakyat,” kata Hajiji.

“Adalah penting kita melakukan segala yang kita mampu untuk membantu rakyat,” katanya.

Ketua Menteri diberi taklimat bahawa penutupan LRA Limbahau dan kemarau berpanjangan telah berlaku mengakibatkan kekurangan air kritikal yang menjejaskan kira-kira 150,000 penduduk di daerah itu.

Dalam taklimatnya, Pegawai Daerah Mohd Fuad Abdullah berkata Pejabat Daerah telah
membekalkan air menggunakan tangki air terus kepada mereka yang terjejas dan empat tangki statik.

Air juga boleh didapati di ibu pejabat Jabatan Air Daerah.

“Saya berharap penghantaran bekalan air menggunakan lori tangki air akan diteruskan dan jika perlu, kerajaan negeri akan membayar bil untuk air tambahan,” kata Hajiji.

Pada masa sama, beliau berkata pembenihan awan sedang dipertimbangkan di atas air
kawasan tadahan bergantung kepada awan yang sesuai.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Air Suhaimi Asbullah berkata, pengeluaran air di seluruh negeri telah turun kepada 1,466.29 MLD berbanding 1,534 MLD pengeluaran biasa berikutan penutupan LRA SBAK Limbahau dan LRA Sebatik.

Kemudian, Hajiji juga melawat tempat pengambilan air alternatif Jetama di Kampung Kabang di mana pengambilan kedua untuk LRA Limbahau juga dicadangkan.

Turut hadir Timbalan Ketua Menteri III/Menteri Kerja Raya Datuk Shahelmey Yahya, Pembantu Menteri Kerja Raya Datuk Limus Juri dan Datuk Robert Tawik, ADUN Kawang Datuk Ghulam Haidar Bahadar Khan, Setiausaha Tetap, Kementerian Kewangan, Datuk Sofian Alfian Nair dan Pengarah Unit Perancang Ekonomi, Datuk Jasmine Teo.